woensdag 19 januari 2022

Alles over Dordrecht

Overdracht schuimblusvoertuigen aan de Spoorzone

28 juni 2010

DORDRECHT - Met twee splinternieuwe schuimblusvoertuigen kan de Brandweer Zuid-Holland Zuid voortaan veel beter branden bestrijden op het spoor tussen rangeerterrein Kijfhoek en de Moerdijkbrug. Deze zogeheten Spoorzone loopt dwars door Dordrecht en Zwijndrecht en voldoet niet aan de wettelijke veiligheidsnormen.

Al jaren is de Spoorzone een hoofdpijndossier voor het ministerie van Verkeer & Waterstaat. Nergens in ons land passeren zoveel wagons met gevaarlijke stoffen. Door het ontbreken van voldoende en betaalbare alternatieven wordt die situatie min of meer gedoogd en krijgen de Drechtsteden extra geld en middelen om de veiligheid te verbeteren.

Daardoor is ook de aanschaf van de twee nieuwe schuimblusvoertuigen mogelijk gemaakt. "Eentje komt paraat te staan in Dordrecht en de andere bij de kazerne in Zwijndrecht, die pal bij Kijfhoek ligt. Als het nodig is kunnen beide voertuigen snel ingezet worden", vertelt projectmanager Sas Graansma van de Brandweer ZHZ.

Het bijzondere van de voertuigen is, dat ze veel kleiner zijn dan hun voorgangers en dus makkelijker op moeilijk bereikbare plekken langs het spoor kunnen komen. Ook beschikken ze over een blusarm, waarmee branden kunnen worden bestreden over een geluidsscherm heen. De arm is ook voorzien van een camera, zodat brandweermensen aan de buitenkant van zo'n scherm kunnen blijven en toch zien wat zich aan de binnenkant afspeelt. Vrijdagmiddag 25 juni werden de voertuigen officieel in gebruik gesteld door de Dordtse burgemeester Arno Brok en zijn collega Antoin Scholten van Zwijndrecht. Bron: RTV Rijnmond.

Deel dit bericht met je vrienden!