dinsdag 15 juni 2021

Alles over Dordrecht

Werk van fotografe Anna Pool geschonken aan DiEP

Werk van fotografe Anna Pool geschonken aan DiEP

18 juni 2010

DORDRECHT -De collectie van Erfgoedcentrum DiEP is verrijkt met het nagelaten werk van fotografe Anna Pool. Zij was een bekende Dordtse verschijning, die in 2001 plotseling overleed. Haar zoon Jules de Vries ontfermde zich over haar fotoarchief en heeft het overgedragen aan DiEP, zodat het goed bewaard kan blijven. Hij vertelt over zijn moeder en haar foto’s.

Anna Pool’s eerste kennismaking met fotograferen komt uit dezelfde tijd als Jules. “Ik was mijn moeders eerste foto, toen ik geboren werd in 1967. Na de kunstacademie groeide het fotograferen van lieverlee uit tot hobby, en later tot beroep. En ze is daar tot haar dood niet meer mee gestopt.” 
Carnaval en Sissi
Wat het werk in zijn ogen speciaal maakt, is dat er altijd iets gebeurt op zijn moeders foto’s. “Vaak is er interactie tussen mensen, en altijd is er iets bijzonders te zien. Technisch perfect waren de foto’s niet altijd, soms zelfs onscherp.” Ze maakte levendige foto’s van het carnaval in Venetië en Brazilië. Ook heeft Anna Pool een portrettenserie gemaakt met Sissi-foto’s. Een Dordtse look-a-like van Romy Schneider stond daar model voor. “Een knappe meid. De foto’s zijn heel mooi en kunstzinnig.” 
Wolvenmasker voor Roodkapje
Jules herinnert zich dat zijn moeder zelf series in scène zette, zoals één over sprookjes. “Ik heb zelfs een keer met een wolvenmasker op bed gelegen. Een nichtje van mij speelde voor Roodkapje.” Vooral de vele boeken die ze las inspireerden de fotografe. Diepgang ontbrak volgens Jules nooit in haar werk, maar een rode draad heeft hij nog niet kunnen ontdekken. “Daar zou ik al haar werk voor moeten bestuderen, maar het is een heel grote hoeveelheid. Voordat DiEP kan beginnen met archiveren, help ik ze mee met selecteren.” 
Fotogeniek Dordrecht
Anna Pool heeft lang in Dordrecht gewoond. Ze fotografeerde voor de gemeente, maar ook kreeg ze opdrachten van particulieren. Zo is er een boekje met gedichten van Jan Eijkelboom en foto’s van Pool. Jules: “Dordrecht vond ze een fotogenieke plek, en ook wel onderschat, als oudste stad van Holland. Nadat mijn moeders fotoarchief 9 jaar lang op zolder lag, heb ik zelf contact opgenomen met Erfgoedcentrum DiEP. Nu kan het niet verloren gaan.” 

Lees meer over:

DiEP anna pool
Deel dit bericht met je vrienden!