woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

Actievoerders bezetten braakliggend terrein

11 juni 2010

DORDRECHT - Vanmorgen vrijdag 11 juni heeft een groep activisten het terrein op Vrieseweg 80 bezet. Zij hebben dit gedaan uit onvrede met het feit dat het schitterende pand dat er stond meer dan een jaar geleden gesloopt is voor braakliggende grond. 'Het feit dat er nog steeds niets nieuws staat betekent dat er absoluut geen belang was om het te slopen,' laat één van de bezetters weten.
Dit is inmiddels de derde bezetting van het perceel. Net als de twee andere keren wil de groep duidelijk maken dat projectontwikkelaar Van Pelt, en mensen zoals hem, geen vrije baan moeten krijgen bij het 'ontwikkelen' van de stad.

"Want naast het belachelijke verhaal van de sloop van de Reus heeft Van Pelt er geen moeite mee ondernemers zonder reden uit hun zelf opgebouwde bedrijf te zetten, complete winkelblokken leeg te laten staan of panden in brand te laten steken", aldus een actievoerder.

"Dat de gemeente de stad speelbal laat zijn van een paar mensen met geld vind ik een kwalijke zaak. Ik hoop dat de nieuwe coalitie hier beter tegen op gaat treden dan in het verleden is gebeurd", zegt een betrokken bewoner van Dordrecht. Naast de panden van Van Pelt zijn er immers nog talloze louche speculanten, vastgoed magnaten en krottenkoningen op het eiland die tezamen tienduizenden vierkante meters leeg hebben staan. Zo staat bijvoorbeeld één op de zeven kantoren in Dordrecht leeg.

Deze leegstand en verkrotting dreigt met een kraakverbod nog verder toe te nemen. Krakers zorgden immers altijd voor een stok achter de deur en die zal spoedig verdwenen zijn. De gemeenten hebben nieuwe instrumenten gekregen om leegstand te bestrijden, maar kraker Jaap gelooft hier niet in: 'Deze mogelijkheden, inclusief leegstandsregister, bestonden al lang door wetten uit 1989 en 1994, maar de gemeenten willen er gewoon geen geld aan uit geven. Hierdoor zal de leegstand helemaal ridicule vormen aan nemen.'

Door middel van doorlopende activiteiten willen de bezetters de bewoners van Dordrecht informeren en bij de actie betrekken. Zo zal er een tentoonstelling over het pand en (voor kinderen) is er een knutseltafel waar je 'De Reus" kunt herbouwen met oud recycle-materiaal. Daarnaast is er iedere avond, om half zeven, een restaurant waar mensen tegen donatie mee kunnen eten. Voor de allerkleinsten zal er geschminkt worden en natuurlijk wordt er koffie, thee en limonade verstrekt!

De actievoerders willen de politiek, vastgoed bezitters en vooral de inwoners van deze stad laten weten dat dit zo niet langer gaat. Bezetter Anke zegt: 'Het is onacceptabel dat een handjevol roofkapitalisten door middel van handje-klap deals met ambtenaren de stad verdeelt enkel ter verrijking van zichzelf. De stad is van ons allemaal en we zouden tezamen moeten bepalen wat hiermee gebeurt en hoe die eruit moet zien. Dit moet stoppen!'

Lees meer over:

Vrieseweg Van pelt de reus
Deel dit bericht met je vrienden!