donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Diny Koppens: Weinig over van ambities voor inrichting Stadswerven

4 juni 2010

DORDRECHT - Volgens oud-gemeenteraadslid Diny Koppens blijft er maar weinig over van de oude gemeentelijke plannen om iets moois, iets groots neerr te zetten op de zogeheten Stadswerven in Dordrecht. Het betreft het gebied op de Staart waar eens de Biesbosch stond. Enige tijd was het ook in beeld als de lokatie voor een grote schouwburg. Vanaf het Papendrechtse Veer gezien ligt Stadswerven aan de overzijde van het Wantij.

Oud-raadslid Koppens wil de politiek blijven volgen op de voet. Zij meldt:

Op het raadsinformatiesysteem staat het volgende:
"Brief van Stichting Stadswerf Dordrecht over een conceptplan voor het vestigen van een kenniscentrum watersport (371991)

Besluit
De Agendacommissie heeft waardering voor het werk dat door de Stichting is
verzet in het doen van concrete voorstellen. Besloten wordt deze brief te
agenderen voor één blok in de Adviescommissie. De stellers krijgen tien minuten
de tijd hun brief mondeling toe te lichten. Vervolgens vijf minuten voor vragen en
dertig minuten voor het bespreken van de inpasbaarheid van het voorstel met de
portefeuillehouder ".

Het kenniscentrum watersport is het enige dat nog rest van de fantastische plannen die de Stichting Stadswerf destijds had opgezet voor de Stadswerven. Door de projectontwikkelaars zijn al die plannen van tafel geveegd, en de toenmalige wethouder zag er ook weinig in.
In die periode heb ik, toen ik nog bij BVD in de raad zat, met VVD en PvdA een amendement opgesteld om in elk geval de insteekhaven, die nodig is voor elk nautisch gebeuren aan land, gerealiseerd te krijgen. Dit met het ook op een eventueel toekomstig Nautisch Kenniscentrum. Deze insteekhaven is in het stedenbouwkundig plan opgenomen.
Achter de schermen zijn veel mensen, niet van de gemeente,  bezig om in samenwerking met het Scheepvaart en Transport College Rotterdam en Nautische hogescholen in o.a. de zusterstad Varna om scheepvaartopleidingen naar Dordrecht te trekken, op MBO en HBO niveau.

Dit lijkt mij niet meer dan logisch en passend in deze stad. Zo zijn we het erover eens dat we onze geschiedenis zichtbaar mogen maken in Hofkwartier ( 1572, de Reformatie, etc.) maar het allerbelangrijkste voor de Dordtse welvaart is wel het feit dat we aan water gelegen zijn en destijds van het stapelrecht en tolheffing gebruik konden maken.Veel schippers woonden hier.
Een stukje van die glorie kunnen we aan de stad teruggeven door het hier vestigen van nautische opleidingen. En de studenten zullen zeker gaan bijdragen aan de verlevendiging van de stad.
College: ga ervoor!

Aldus Diny Koppens.

Deel dit bericht met je vrienden!