woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht

4 juni 2010

DORDRECHT - Vera Andreas (eigenaresse van Toko Y-von in Wielwijk) en Wouter van der Spoel (oud PvdA gemeenteraadslid) zijn de website www.indischdordrecht.nl gestart, omdat zij op zoek zijn naar verhalen van Indische Dordtenaren die na de Tweede Wereldoorlog vanuit Indonesië naar Dordrecht zijn gekomen. Deze verhalen willen zij bundelen en volgend jaar, wanneer het 65 jaar geleden is dat de eerste Indische repatrianten in Dordrecht kwamen, als boek uitbrengen bij de start van de Indische week in Dordrecht.

Het hoofddoel van het project Indisch Dordrecht is om verhalen van Indo's, Molukkers en Indië-veteranen te verzamelen. Dit verzamelen gebeurd aan de hand van interviews. In de interviews zal worden gevraagd naar het leven in Nederlands- Indië, de periode van de 2e Wereldoorlog, de repatriëring, de opvang in Nederland en het Indisch leven in Dordrecht. Andreas en Van der Spoel zijn dit project begonnen omdat er tot nu toe weinig bekend is bij het gemeentearchief van deze groep Dordtenaren. En dat terwijl de Indische groep in Dordrecht toch sterk vertegenwoordigd is. Dat zij een project zijn gestart waar behoefte aan is, blijkt uit de vele emotionele reacties van Indische Dordtenaren die Andreas dagelijks hoort in haar Toko in de woonwijk Wielwijk.

Volgend jaar willen zij het resultaat van hun project presenteren bij de opening van de Indische week, wat zal plaatsvinden in de nazomer. In deze week zullen er allerlei Indisch gerelateerde activiteiten worden georganiseerd. Een pasar (markt) en Indorock- avond zullen uiteraard niet ontbreken. Voor alle te verrichte werkzaamheden zijn Andreas en Van der Spoel op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om hier hun steentje aan bij te dragen.

Deel dit bericht met je vrienden!