Alles over Dordrecht...
27mei 2010

Dordtse kleuren centraal bij herinrichting ziekenhuis Dordrecht

DORDRECHT - (bron architectenweb) Dordtse thema’s en kleuren vormen de leidraad bij de inrichting van een dependance van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Binnenkort start de vijf jaar durende renovatie van de locatie Dordwijk. Het ziekenhuis en architect Rob Kanbier (KuiperCompagnons) tekenden deze week de overeenkomst voor het project.

Tijdens de zogeheten midlife-renovatie zullen Dordrechtse gebouwen, verhalen en iconen zichtbaar worden gemaakt in de inrichting. “Te denken valt bijvoorbeeld aan een wachtruimte van een polikliniek die oogt als een vertrek uit Museum Simon van Gijn, compleet met schouw, haard (geen echte) en meubilair in 19e-eeuwse stijl”, zegt KuiperCompagnons.

Het bureau heeft in een beeldkwaliteitplan de centrale uitgangspunten benoemd voor de grondige opknapbeurt.

“Met dit plan willen we de beleving van het ziekenhuis door patiënten en medewerkers verhogen, door een prettige sfeer op menselijke schaal te creëren. Tevens benadrukken we de analogie met de stad Dordrecht, zowel door de thema’s, als door een herkenbare ontsluiting, met ruimtes die de signaalfunctie hebben van pleinen, straten en stegen”, zegt Kanbier.

Nadat komende zomer de nieuwbouw van het ziekenhuis op het Gezondheidspark in gebruik is genomen, ontstaat op de locatie Dordwijk de ruimte om fasegewijs een grote renovatie door te voeren. Die is nodig omdat het gebouw zich halverwege de voorgenomen levensduur bevindt en niet meer overal aan de hedendaagse eisen voldoet.

Bovendien stelt architect Kanbier in het beeldkwaliteitplan dat op Dordwijk zichtbare ‘wildgroei en verrommeling’ is ontstaan door jarenlang ruimtegebrek. “Patiënten en bezoekers ervaren het gebouw niet meer als eenheid. Bijzondere kwaliteiten die al aanwezig zijn, zoals de centrale hal en de patio's, komen daardoor niet meer tot hun recht.”

Bij de verbouwing worden eenheid, rust en sfeer teruggebracht in het gebouw, vervolgt KuiperCompagnons. “Toch is er ruimte voor verscheidenheid, bijvoorbeeld door verschillend meubilair per afdeling, verschillende stijlen van verlichting en de Dordtse thema’s. In de 'hoofdwegen' van het ziekenhuis, de centrale gangen, krijgen de vloeren een tegelmotief en de plafonds een houtlook.”

Dordtse kleurenwaaier
Zachte tinten voeren de boventoon, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ‘Dordtse kleurenwaaier’ (de 55 typische kleuren van het historische Dordrecht).

“Hoe dichter de bezoeker zijn of haar bestemming nadert, des te speelser wordt de inrichting. Op de poliklinieken volgen de gangwanden golvende of schuine patronen (net als steegjes in de stad) en er komen incidentele zithoekjes. De patio's tussen de verschillende bouwdelen en de grote binnentuin worden aangekleed met groen en riet, alsof zij zich aan het water bevinden.”

Om de overlast te beperken, zal de verbouwing per afdeling en ‘zo min mogelijk overlappend’ worden uitgevoerd. Deze maand wordt gestart met de afdeling Radiologie.
 



Deel dit bericht met je vrienden!