Alles over Dordrecht...
17mei 2010

Trudie van de Bos: Stilte-uur Dordrecht treedt na 250 keer naar buiten toe

DORDRECHT - Na 250 keer in stilte een stil uur in Dordrecht mogelijk gemaakt te hebben, wil Trudie van de Bos dit unieke initiatief delen met Dordrecht en met Dordtenaren. Daarom treedt zij naar buiten toe.

Trudie van de Bos vindt dat de stilte, elke dag, zeven dagen in de week, van negen tot tien uur in de ochtend, veel te zeggen heeft. ,,Ik ben in stilte begonnen”

Zij kan het ook met haar werk als kunstenaar combineren. Afgelopen zomer 2009 deed Trudie mee aan de kunstmanifestatie op het Scheffersplein: Place d'Ary.

Daarna in september beegon STILTE UUR DORDRECHT. De stilte blijft haar boeien om de weg naar binnen te kunnen gaan in verbondenheid met de buitenwereld. Zo gaat het ook al tientallen eeuwen op veel plaatsen in de wereld, waar mensen stil willen zijn om na te denken over zingeving, de vragen van het leven of om zich te verdiepen om zo innerlijke groei mogelijk te maken.

Met mede initiatiefnemers maakt zij het stilte uur mogelijk in een speciale ruimte in een pand aan het  Steegoversloot  56/ hoek Schoolstraat in de Dordtse binnenstad. ,,We willen de stilte met anderen delen en de stilte van anderen ontvangen”. Om mensen de gelegenheid te geven hun blikken eventueel op iets te richten, branden er kaarsen in het stilte uur. De mogelijkheid bestaat ook om in stilte te lezen.

Het stilte uur doet denken aan hoe soms kluizenaars leven in stilte, die vaak in de nachtelijke uren een uur stil zijn. De Nederlandse schrijver Henry Nouwen geeft er in zijn boek Vreemdeling in het paradijs een voorbeeld van hoe iemand alleen telkens de stilte zoekt in afzondering. Trudie van der Bos kent de stilte van het klooster van binnenuit, maar zegt met nadruk dat het Dordtse stilte-uur los staat van een geloofsovertuiging. ,,Alle beetjes stilte zijn nodig. Ik hoop zo de wereld te ontmoeten.” Ook in oude schriftelijke bronnen zijn ontmoetingen juist mogelijk in de stilte.

Over het initiatief een  Stil Uur Dordrecht zegt zij nog: ,,Een tijdje geleden kreeg ik er behoefte aan om mijn stilte met andere mensen te delen en anderen de gelegenheid te geven om hun stilte met  mij te delen.

Ik woon in een groot oud huis in het centrum  van Dordrecht wat zich makkelijk leent voor zoiets en ben maar gewoon begonnen met een vriend om elke werkdag van 9u tot10 u de poort op een kier te zetten, een kaarsje aan te steken en stil te zijn. Zo nu en dan kwam er iemand anders bij en bleven er mensen weg maar de regelmaat van de stilte beviel zo goed dat ik besloot om er ook in het weekeind mee door te gaan. 

Er is een blad met thee voor wie dat wil en we laten onze schoenen op de gang. Binnen zijn  wat stoelen, kussens of een klein bankje om op te zitten. (liggen op de grond kan ook). Om 9.15 zing ik een liedje waarin ik alles in de wereld alle goeds wens dat ik kan bedenken en daarna kan ieder de stilte gebruiken zoals hij of zij dat wil. De een mediteerd, de ander zit te denken en een derde wil in stilte bidden of een inspiratie inzien of iets opschrijven. Allemaal prima en wie genoeg gehad heeft gaat weer stil de straat op. Na afloop om tien uur is er meestal wel gelegenheid om even hallo te zeggen of wat te babbelen. Niet iedereen die ernaar verlangd  kan zomaar een uur stil zijn verdragen en soms kun je overvallen worden door emoties. Dan is het  fijn om even wat te kunnen delen met elkaar( daarom is het ook mogelijk om eerder weg te gaan.)

Alle beetjes stilte zijn welkom en er is geen bepaalde geloofsovertuiging nodig. Ikzelf geloof dat stilte ons kan helpen om ons zelf , elkaar en  de wereld te ontmoeten.”

Het adres is Steegoversloot 56 en het telefoon nr 06 22926695. Het wordt wel op prijs gesteld om  vòòr 9.15 aanwezig te zijn. Er zijn geen kosten aan verbonden maar als mensen vaker komen kunnen ze eens een euro in het potje doen voor de kaarsjes en de thee.Deel dit bericht met je vrienden!