vrijdag 3 december 2021

Alles over Dordrecht

Diny Koppens: De Buitenwacht voor wie buiten wacht

10 mei 2010

DORDRECHT - Diny Koppens geeft een eigen analyse op de financiële problemen bij de Buitenwacht. Onder de noemer MIJN MENING kijkt zij terug. Haar waarneming is:

Buiten in Oud Krispijn wachten kinderen en buurtbewoners op warmte en hulp die ze bij de Buitenwacht krijgen. Hulp bij geestelijke nood, voedselvoorziening, activiteiten voor de buurt, maar vooral ook hulp voor de kinderen. Vrijwel kosteloos; het is laagdrempelig.

De enige weg uit een achterstandssituatie voor veel kinderen in Oud Krispijn is het hebben van een toekomstperspectief, en ik zie een toekomstperspectief voor kinderen vooral in educatie: het halen van een schooldiploma. Daar heeft de Buitenwacht hulp voor opgezet door mensen die met behoud van uitkering hun kennis aanwenden voor deze kinderen en ze ondersteuning en begeleiding te geven zodat ze op school de lesstof goed kunnen bijhouden en ze die aanwijzingen mee te geven die ze van huis uit niet kunnen meekrijgen omdat de ouders de lesstof niet begrijpen. Dit zijn coachende mensen, en er komt wel wat bij kijken.

Dit is heel waardevol voor deze groep kinderen, en nu wordt het voortbestaan van deze voorziening bedreigd. De Buitenwacht kan de bijdrage voor deze participatiebanen niet meer ophoesten en dus moeten zij deze huiswerkbegeleiders laten gaan waardoor een groep  kinderen in deze wijk kansloos dreigt te worden en het risico loopt om zonder startkwalificatie van school te komen. De ouders zitten vaak op een sociaal minimum en kunnen de eigen bijdrage niet betalen. Dat mag toch niet gebeuren?

Ik vraag elke lezer op deze website die MBO+/ HBO niveau heeft en die wat tijd omhanden heeft om eens te kijken of er tijd over is om voor deze jongeren iets te kunnen betekenen, gewoon door ze te helpen. Meld u net als ik daarvoor aan bij de Buitenwacht in de Bosboom Toussaintstraat. 

Ik denk dat betaalbare huiswerkbegeleiding ook erg nodig is in de wijken van Dordrecht West, zoals Crabbehof en Wielwijk, en ik zal gaan navragen of stichting Leergeld iets kan doen voor de ouders in de bijstand wat betreft de kosten voor huiswerkbegeleiding.

Wordt vervolgd.

Deel dit bericht met je vrienden!