Alles over Dordrecht...
27apr 2010

Ludieke acties ‘Eerlijk over alcohol’ voor jongeren

DORDRECHT - Met ludieke acties bij evenementen wil de gemeente Dordrecht jongeren laten nadenken over alcoholgebruik en de gevolgen daarvan. Met een (ludieke) blaastest, een reactievermogentest en alcoholvrije cocktails wordt de aandacht gevestigd op dit onderwerp. De acties, uitgevoerd door BOD, zijn vooral gericht op kennisverhoging en bewustwording. Ze maken deel uit van het programma ‘Aanpak alcoholgebruik jongeren 2010’ van de gemeente Dordrecht.

De Dancetour (30 april) is als eerste aan de beurt, gevolgd door Parkingpop (13 mei), wedstrijd FC Dordrecht-Dutch Caribbean Stars (19 mei), Wantijpop (12 juni), Streetmasters (26 juni) en een schoolfeest. Daarnaast worden de komende tijd rond café’s (fictieve) blaastesten gedaan. Bij de acties worden ook zogenaamde ‘peers’ ingeschakeld. Dit zijn getrainde leeftijdsgenoten die met jongeren in gesprek gaan over alcohol. Op de jongerenwebsite Cilio (‘project alcohol’) kunnen jongeren meer informatie vinden over de acties (onder meer foto’s), een Nintendo Wii winnen en meedoen met een reactietest.

Programma
Alcohol en jongeren onder de 16 jaar is een veel besproken thema. Ook jongeren in Dordrecht starten al op zeer vroege leeftijd met drinken en drinken steeds meer. Redenen genoeg voor de gemeente Dordrecht om dit aan te pakken. Dordrecht wil bereiken dat de startleeftijd waarop jongeren gaan drinken wordt verhoogd en de hoeveelheid drank die zij nuttigen wordt verlaagd. Daarom is voor 2010 het programma ‘Aanpak alcoholgebruik jongeren 2010’ gemaakt.

Mix van maatregelen
De aanpak bestaat uit een mix van maatregelen gericht op het handhaven van regels enerzijds en kennisverhoging/bewustwording anderzijds. Concrete maatregelen zijn bijvoorbeeld controles van de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar en een gratis training voor barvrijwilligers van sportverenigingen. Ook gaat de gemeente in gesprek met horeca en sportverenigingen over hun maatschappelijke rol. Diverse maatregelen gebeuren in samenwerking met het regionale programma ‘Verzuip jij je toekomst’.

Actieagenda
30 april Dancetour (blaas- en reactievermogentest)
13 mei Parkingpop (blaas- en reactievermogentest)
19 mei FC Dordrecht – Dutch Caribbean Stars (workshop alcoholvrije cocktails)
12 juni Wantijpop (blaas- en reactievermogentest)
26 juni Streetmasters (alcoholvrije cocktails)Deel dit bericht met je vrienden!