Alles over Dordrecht...
23apr 2010

Arts-assistenten voelen zich prettig in het Albert Schweitzer ziekenhuis

DORDRECHT - Arts-assistenten die werkzaam zijn in het Albert Schweitzer ziekenhuis, ervaren dit ziekenhuis als een bovengemiddeld prettige leeromgeving. Dit blijkt uit recent intern onderzoek naar het opleidingsklimaat, aan de hand van een nieuwe, wetenschappelijk verantwoorde vragenlijst die landelijk in ziekenhuizen wordt toegepast (genaamd de ‘Dutch Residency Educational Climate Test’, kortweg D-RECT).

,,Het opleidingsklimaat houdt direct verband met de totale kwaliteit van een ziekenhuis”, stelt onderwijskundige Monica van de Ridder van het Albert Schweitzer ziekenhuis. ,,Voor aankomend artsen is dit een belangrijk signaal dat dit een ziekenhuis is met veel mogelijkheden”, zegt Jeroen Diks, voorzitter van de Arts-Assistenten Vereniging (AAV) binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Het onderwijsklimaat werd door de arts-assistenten – gediplomeerde artsen die doorleren voor specialist, of ervaring opdoen in het ziekenhuis – beoordeeld op elf deelgebieden. Op alle elf onderdelen scoort het Albert Schweitzer ziekenhuis boven het midden van de 5-punts-schaal. ‘Onderlinge samenwerking tussen arts-assistenten’ en ‘benaderbaarheid van de supervisor’ (begeleider) zijn zelfs twee positieve uitschieters, die ruim boven de 4 eindigen.

Van de 111 anonieme vragenlijsten die werden uitgezet onder alle arts-assistenten van het Albert Schweitzer ziekenhuis, kwamen er maar liefst 82 (*) terug.

D-RECT maakt deel uit van een breder systeem om de kwaliteit van opleidingen in de gezondheidszorg inzichtelijk te maken. Van de Ridder: ,,De rijksoverheid vraagt van ziekenhuizen meer duidelijkheid over de manier waarop zij subsidiegeld voor opleidingsplaatsen besteden. De overheid wil ziekenhuizen die verstandig met middelen omgaan, in de toekomst meer opleidingsplaatsen toekennen. Het opleidingsklimaat zoals de arts-assistenten dit zelf ervaren, is hierbij één van de kwaliteitsindicatoren.”

Het onderwijsklimaat zegt ook iets over het ziekenhuis in het algemeen, betoogt Van de Ridder: ,,Je steekt met D-RECT een thermometer in de gehele organisatie. Een arts-assistent die goed wordt begeleid en die intensief contact onderhoudt met de supervisor en met collega’s, voelt zich in het algemeen veiliger, zekerder en positief uitgedaagd. Dat komt de patiëntenzorg zeker ten goede.”

Voorzitter Jeroen Diks van de Arts-Assistenten Vereniging AAV spreekt eveneens over een ‘belangrijke graadmeter’. ,,Naar toekomstige arts-assistenten toe is het goede reclame. Het onderzoek laat zien dat je in dit ziekenhuis als assistent veel mogelijkheden krijgt.” Diks is arts-assistent in opleiding tot chirurg en zegt zich persoonlijk prima te kunnen herkennen in het positieve onderzoeksresultaat.Deel dit bericht met je vrienden!