donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Doorbraak in aanpak illegale kamerverhuur

15 april 2010

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht mag de huiseigenaar die zonder vergunning zijn pand in kamers verhuurt een dwangsom opleggen. Dat heeft de rechtbank van Dordrecht in twee afzonderlijke rechtszaken bevestigd.

Dit is een doorbraak in de aanpak van de illegale kamerverhuur, die in sommige buurten van Dordrecht de leefbaarheid en sociale samenhang aantast. Wethouder A.T. Kamsteeg ziet in de uitspraken van de rechtbank een bevestiging van de ingeslagen koers.

Voor het in kamers verhuren van panden is een vergunning vereist. Dordrecht heeft daarbij als voorwaarde opgenomen dat niet meer dan 5 procent van de huizen in een straat in kamers wordt verhuurd. Daarnaast is bij meer dan 4  bewoners een gebruiksmelding of -gebruiksvergunning verplicht. De Milieudienst Zuid-Holland Zuid voert in opdracht van de gemeente regelmatig controles uit op illegale kamerverhuur. In sommige gevallen kunnen eigenaren alsnog een vergunning verkrijgen.

De afgelopen weken heeft de rechtbank uitspraak gedaan in twee zaken, aangespannen door dezelfde eigenaar van twee panden aan de Markettenweg in Nieuw-Krispijn.

In beide gevallen was de eigenaar in beroep gegaan tegen de dwangsom die de gemeente had opgelegd: 10.000 euro per maand dat de illegale kamervuur voortduurde, met een maximum van 60.000 eu ro per pand. De rechter oordeelde in beide gevallen dat de gemeente die dwangsom mag opleggen, omdat de gemeente voldoende heeft aangetoond dat er sprake was van kamerbewoning. Ook de inspecties waren rechtmatig.

De gemeente is tevreden met de uitspraken. ,,De aanpak van illegale verhuur is een taai en langdurig proces",  zegt wethouder Kamsteeg. ,,Maar uiteindelijk is het wel de moeite waard om door te gaan. De uitspraken van de rechtbank betekenen ondersteuning op twee belangrijke punten: ten eerste is de eigenaar verantwoordelijk voor de illegale kamerverhuur, ten tweede zijn onze controles rechtmatig.’’

Deel dit bericht met je vrienden!