Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Coffee etc. steunt faire wereldhandel'
07apr 2010

Coffee etc. steunt faire wereldhandel

DORDRECHT - > Coffee etc., de koffie-, thee- en chocoladewinkel aan de Groenmarkt 167 in Dordrecht, wil graag haar steentje bijdragen aan faire wereldhandel. Met ingang van 1 april 2010 heeft Coffee etc. daarom een aantal producten van het merk ‘Ethiquable’ in de winkel staan: thee (los en zakjes), coffee (oploskoffie en pads), en koekjes. Na de zomer zullen ook chocoladetabletten worden opgenomen in het assortiment. Voor de schenkerij wordt inmiddels al gebruik gemaakt van de biologische en fairtrade-suikerzakjes met rietsuiker uit Paraguay.

Al vanaf de opening van de zaak in 2004 heeft Coffee etc. ingezet op duurzame relaties: zo werd er meteen al gekozen voor de chocoladetabletten van het Duitse merk ‘Vivani’ (biologisch geteelde cacao). Kort daarna, vanaf 2007, kwamen de chocoladetabletten van het Oostenrijke merk ‘Zotter’ (biologisch geteelde en fair verhandelde cacao) en de Max Havelaar gecertificeerde tabletten van ‘Tony’s Chocolonely’. In 2008 werden de biologisch geteelde en fair verhandelde thee van het Engels merk ‘Clipper’ en de biologisch geteelde thee van het Japanse merk ‘Keiko’ op het schap gezet. Ook via onze reguliere theeleverancieren (losse thee) zijn alle klassieke theeën al een jaar in een biologische variant verkrijgbaar, en het assortiment kosse koffiebonen met een SKAL-vignet (biologische teelt) en Utz Certified (teelt met in acht name van milieu en werkomstandigheden) groeit gestaag.

En nu zijn dus verscheidene producten van het Franse merk ‘Ethiquable’ aan het assortiment van Coffee etc. toegevoegd. ‘Ethiquable’ is een coöperatie uit Frankrijk, gespecialiseerd in fair trade voedingsmiddelen: alle producten zijn volledig Max Havelaar-gecertificeerd, een groot deel van de thee is ook nog eens biologisch geteeld. ‘Ethiquable’ is in 2003 opgezet en sindsdien is het bedrijf partner geworden van zo’n 40 coöperaties van kleine producenten verspreid over de 21 landen. In augustus 2009 hebben Vincent de Grelle en Stephan Vincent ‘Ethiquable Benelux’ opgezet, en deze coöperatie is verantwoordelijk voor de bevoorrading van Nederland. ‘Ethiquable’ heeft twee doelen: 1. producenten in ontwikkelingslanden beter toegang verschaffen tot de wereldmarkt; 2. consumenten kennis bijbrengen over de herkomst van de producten en de gebruikte productiewijzen, en over het milieubeheer en de economische en sociale omstandigheden van de producenten in de herkomstlanden.

‘Ethiquable’ zet, naast de ontwikkeling van de betrokken partners via faire, eerlijke handel, in op het diversificeren van de inkomstenbronnen van de leveranciers, waardoor die producenten minder financiële risico’s lopen, en op het ter plaatse ontwikkelen en verbeteren van de producten. Hierbij wordt vooral ingezet op het versterken van de boerenlandbouw, want hierdoor wordt werkgelegenheid gecreëerd, wordt de sociale cohesie versterkt, en worden de natuurlijke rijkdommen en het milieu beschermd.Deel dit bericht met je vrienden!