Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Walstroom voor binnenvaart in Zuid-Holland'
02apr 2010

Walstroom voor binnenvaart in Zuid-Holland

ZUIDHOLLAND - De provincie Zuid-Holland plaatst nog dit jaar honderd 'walstroomkasten' bij achttien openbare ligplaatsen en loswallen langs vaarwegen. Schepen kunnen deze stekkerkasten tegen betaling gebruiken en hoeven niet langer meer een vervuilende generator te laten draaien.

Walstroom in de hele provincie
De provincie Zuid-Holland wil een betere luchtkwaliteit in de regio. De binnenvaart kan hieraan bijdragen door walstroom te gebruiken in plaats van de eigen generator. Ook in de haven van Rotterdam kan de binnenvaart gebruikmaken van walstroom. In de Maashaven was dat al mogelijk en vanaf 1 april kan dat ook op het Noordereiland. In de loop van 2010 volgen meer locaties in de haven van Rotterdam.

Vanaf 2011 is walstroom beschikbaar in de Drechtsteden. In de aanloopperiode tot en met juni 2010 is het gebruik van walstroom langs de provinciale vaarwegen in Zuid-Holland gratis. Daarna kunnen schepen tegen betaling gebruik maken van walstroom. Met het aanbieden van deze en andere voorzieningen voor de binnenvaart wil de provincie in Zuid-Holland het goederenvervoer over water stimuleren.

Positief imago binnenvaart
Gebruik van walstroom door de binnenvaart zorgt voor schonere lucht. In de directe omgeving is minder uitstoot van stikstofoxide en fijnstof. Ook gaat de uitstoot van CO2 omlaag. Bovendien hebben omgeving en bemanning zelf geen last meer van het geluid van draaiende generatoren. Walstroom zorgt daarmee ook voor een prettiger leefomgeving en een positief imago van de binnenvaart.

Eén uniform systeem
Walstroom is eenvoudig en snel te gebruiken door één uniform systeem van gebruik en betaling. Bij de ontwikkeling hiervan is samengewerkt door het Havenbedrijf Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, Haven Amsterdam en de Drechtsteden. Een speciaal verkeersbord geeft de plaats van de walstroomkasten aan. Dit bord is opgenomen in de geplande herziening van het BPR (Binnenvaart Politie Reglement).

Meer informatie
Meer informatie is te vinden www.walstroom.nl.Deel dit bericht met je vrienden!