maandag 27 september 2021

Alles over Dordrecht

Wouter van der Spoel blijft als ex-raadslid politiek in Dordrecht volgen

2 april 2010

DORDRECHT -Oud-PvdA gemeenteraadslid Wouter van der Spoel volgt met een eigen site en via twitter de Dordtse politiek op de voet.

Zijn verhaal in Itailaanse stijl:
Beter voor Dordt gaat voor bestuurlijke vernieuwing en gaat het dit keer echt anders doen dan voorgaande colleges. Dit heeft tot nu toe geleid tot de keuze voor minimaal twee vrouwen in het nieuw te vormen college, al meerdere keren een terugkoppeling van de (in)formateur tijdens het formatieproces en een collegeprogramma dat veel open zal houden zodat er ook nog keuzes te maken zijn voor de gemeenteraad. En om dit laatste is het mij te doen. Is dit een vernieuwing waar Beter voor Dordt verstandig aan doet?

Niccolò Machiavelli (1469 - 1527), toch niet de minste, schreef over vernieuwing het volgende: 'Het nieuwe bestuur dient namelijk voor ogen te houden dat niets qua voorbereiding moeilijker, qua succes twijfelachtiger en qua uitwerking gevaarlijker is dan zich opwerpen als iemand die vernieuwing wil doorvoeren... Het is noodzakelijk dat men nagaat of dergelijke vernieuwers zelfstandig opereren of van anderen afhankelijk zijn. Dat wil zeggen, of ze om hun plannen te verwezenlijken tot smeken hun toevlucht moeten nemen of geweld kunnen gebruiken. In het eerste geval zijn hun resultaten altijd slecht en bereiken ze niets'.

Het moge duidelijk zijn, Piet Sleeking heeft gezegd dat BvD tijdens de formatiegesprekken nooit 'de macht van de grootste' zal inzetten, maar dat betekent dus dat zij zullen moeten 'smeken' bij het CDA, de VVD en D'66. Nu wil ik het niet zo ver doortrekken als Machiavelli en beweren dat de resultaten van het nieuwe college slecht zullen zijn en dat zij niets zullen bereiken, maar wellicht hebben zij nog wat aan een andere wijsheid van Machiavelli:

'Het nieuwe college kan het beste te werk gaan zoals bekwame boogschutters, die wanneer ze het doel dat ze willen raken te ver weg achten, omdat ze weten wat de kracht van hun boog is, het mikpunt veel hoger nemen dan het doelwit, niet om met hun pijl zo hoog te komen, maar om met behulp van dat hoge mikpunt hun doel te kunnen bereiken'.

Kortom, nieuw te vormen college, kom alstjeblieft met een niet al te open collegeprogramma en durf keuzes te maken, spreek uw ambities uit en laat zien hoe u dit wilt gaan bereiken en neem het Dordtse volk bij de hand en durf ons te leiden door deze moelijke (financiele) tijden die komen gaan.

Deel dit bericht met je vrienden!