Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Lengtebeperking voor vrachtverkeer Dordtse binnenstad'
01apr 2010

Lengtebeperking voor vrachtverkeer Dordtse binnenstad

DORDRECHT - Vrachtwagens en touringcars langer dan 7,5 meter zijn vanaf 6 april niet langer toegestaan in de historische binnenstad van Dordrecht. De gemeente wil met deze maatregel trillingshinder door met name vrachtverkeer beperken. Goede afspraken met bedrijven, een duidelijke communicatie en een passende handhaving moeten zorgen voor een succesvolle invoering.

Afspraken
Bedrijven kunnen onder bepaalde voorwaarden een ontheffing krijgen. Er zijn momenteel 15 ontheffingen verleend aan Arriva, Netwerk en enkele andere bedrijven die niet of nog niet kunnen overstappen op kortere vrachtwagens. De gemeente heeft goede afspraken met hen gemaakt. Zij zullen zoveel mogelijk omschakelen en voor zover dit (nog) niet mogelijk is, een maximum snelheid van 15 km/u aanhouden in de binnenstad. Hierdoor blijft de trillingshinder beperkt.

Communicatie
De gemeente plaatst langs de toegangswegen naar de binnenstad borden. Daarnaast biedt de gemeente op haar website (www.dordrecht.nl/trillingshinder) informatie aan over de maatregel en heeft zij folders beschikbaar gesteld aan bedrijven ten behoeve van hun leveranciers.

Handhaving
Om bedrijven en hun leverancier s de kans te geven om aan de lengtebeperking te wennen, geeft de gemeente overtreders van deze maatregel in de eerste twee weken na de invoering geen boete, maar alleen een waarschuwing. Daarna wordt de handhaving strenger.

De gemeente wil niet de verwachting wekken dat er na de invoering op 6 april geen vrachtwagens langer dan 7,5 meter meer door de binnenstad rijden. Er zullen altijd bedrijven zijn met een doorlopende of tijdelijke ontheffing. Wel verwacht de gemeente dat het aantal vrachtwagens dat aan deze afmeting voldoet vanaf dan snel zal dalen. Bovendien zullen zij met een lagere snelheid rijden. Een goede communicatie, een steeds strengere handhaving en een steeds strenger beleid voor het toekennen van ontheffingen moeten hieraan bijdragen.Deel dit bericht met je vrienden!