woensdag 21 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Geneeskundige hulpverleners oefenen met ‘treinongeluk’ in Spoorzone

31 maart 2010

De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en het Albert Schweitzer ziekenhuis oefenden op de avond van dinsdag 30 maart een grootschalige inzet rondom een fictief ongeluk waarbij een trein met een chemische lading betrokken was.

Op het afgesloten spooremplacement tussen winkelcentrum Maasplaza en het parkeerterrein Weeskinderendijk vond een incident plaats, waarbij spoorwegpersoneel en omstanders ‘chemisch besmet’ raakten door een gevaarlijke stof.

Politie, brandweer en ambulancedienst brachten de hulpverlening op gang. Voor hun veiligheid werkten zij volgens de nieuwe regels en eisen die gelden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Slachtoffers kregen hulp en werden, pas nádat ze ter plekke volgens de regels waren ontsmet, vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van de locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Enkele ‘slachtoffers’ meldden zich op eigen gelegenheid in het ziekenhuis en moesten daar op de juiste wijze worden opgevangen en ontsmet, zonder dat ruimtes waar andere patiënten en medewerkers verblijven óók besmet raken.

Hoofddoel van de oefening was voor de GHOR en de Ambulancedienst het leren werken met het nieuwe protocol; voor het Albert Schweitzer ziekenhuis het beoefenen van de eigen procedures voor de opvang van chemisch besmette slachtoffers. Daarnaast wordt het doelmatig samenwerken geoefend. Politie, brandweer en ProRail ondersteunden de oefening met mensen en materieel, maar ‘Buitenspoor’ was in de eerste plaats bedoeld voor de geneeskundige hulpverleners.

Afgezien van een grote opkomst van hulpdiensten met hun voertuigen en middelen – waaronder mobiele units en gaspakken – en een politiehelikopter die beelden maakt van de oefening, ondervond de buitenwereld geen noemenswaardige hinder van de oefening. Het oefenterrein was niet toegankelijk voor publiek en werd rondom bewaakt ten tijde van de oefening. De hoofdentree van het ziekenhuis werd – eveneens fictief – tijdelijk worden afgesloten, maar bezoekers konden er gewoon langs.  


Foto: thymen stolk

Foto: thymen stolk

Foto: Paul Schrandt

Foto: Paul Schrandt

Meer foto's: www.thymenstolk.nl en www.snipz.nl/buitenspoor

Deel dit bericht met je vrienden!