zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Beter voor Dordt op naar drie wethouders (analyse)

5 maart 2010

DORDRECHT - Beter voor Dordt (BVD) spiegelt zich nu aan goede ervaringen in het land met lokaal regeren. Politiek leider Piet Sleeking gaf dat voor de camera van de actualiteitenrubriek Een Vandaag aan. Daarom kunnen raadsleden een coach krijgen. Vanaf 11 maart is BVD zeer nadrukkelijk aanwezig in de raadszaal in het Stadhuis., wanneer de burgemeester de eed of belofte afneemt.

Tegenstanders zeggen vaak in de wandelgangen dat Sleeking een kruiwagen voort duwt, waarin de kikkers alle kanten willen opspringen. Elke kikker dient onder de vlag van BVD een eigen deelbelang.  Het is maar de vraag wat zwaarder gaat wegen: het eigen gevoel of het trotse BVD=gevoel van een winnende club. Dat zal zich vooral kunnen uiten in de nieuwe relatie tussen de BVD-fractie en het nieuwe college van b. en w. Waar zit de politiek leider?  De andere partijen is het ook wennen: Je luistert eerst zestien  jaar (!) naar de oppositie en misschien nu wel naar de eerste loco-burgemeester. Allemaal Piet Sleeking!

Binnen BVD is met een schuin oog  in de buurt rondgekeken: ONS in Spijkenisse. In 2006 nam die locale partij met 17 van de 35 zetels de macht over. De PvdA werd met negen zetels de grootste oppositiepartij. CDA en VVD schoven met één wethouder in het college van b. en w. aan. ONS leverde drie wethouders. De PvdA stond niet  geheel buiten spel, want de nieuwe burgemeester (Mirjam Salet) was PvdA.

Wie dacht dat na vier jaar het locale experiment in Spijkenisse voorbij was, heeft het mis:  ONS haalde 3 maart zestien zetels. De PvdA kreeg geen loon voor oppositie voeren, maar viel terug naar vijf zetels. De grootste partij van Spijkenisse gaat dus in elk geval op dezelfde voet weer vier jaar door.

In Dordrecht heeft BVD met vijftien zetels en de lijstverbinding met de Verenigde Senioren Partij op voorhand een machtsbasis  van zeventien van de 39 zetels. Wie naar de Dordtse politieke geschiedenis kijkt, komt er automatisch op uit dat bij deze machtsbasis drie wethoudersposten hoort. De PvdA kreeg in 1974  voor de eerste keer drie wethouders in het college van b. en w.  Toen waren  19 van de 39 zetels in handen van lijst 1. Piet Sleeking deed toen al politieke ervaring.

BVD is nu nummer één. Als er een college van vijf wethouders komt, zal Dordt in korte tijd kennis maken met een grote verandering in het dagelijks besuur van de stad. De  burgemeester is onlangs vervangen. Arno Brok volgde Ronald Bandell op. Hij zal nu zeker de Dordtse taal nog serieuzer nemen. Hij kreeg een boekje van  BVD-voorman Piet Sleeking bij zijn installatie. Dat typisch Dordts is geschreven door Gerard Gast en Sybrand de Grauw.

De eerste burger hoopt op een goed, solide openbaar bestuur. ,,Dordrecht heeft samenwerking nodig”, is zijn credo

De wethouders Jan Lagendijk (PdA), Dion van Steensel (CDA), Ferdinand J. van den Over (VVD) en Aaike Kamsteeg (Christenunie/SGP) – van de oude politiek in BVD –taal - gingen voor nog vier jaar in de periode 2010 – 2014. De verwachting is, dat Dordrecht maximaal twee namen uit dat rijtje zal terugzien.  Piet Sleeking heeft namens BVD in de beste stijl van een onderhandelaar, die zijn knoppen heeft geteld, aangegeven dat zowel enerzijds de PvdA mogelijkheden heeft op sociaal gebied en dat VVD en CDA ook iets te bieden hebben.

In de wandelgangen van het Stadhuis werd al stevig nagedacht, met wie BVD van de oude politiek  door wil gaan. Spijkenisse laat zien, dat de PvdA er rekening mee moet houden dat het zelf of door het machtswoord van BVD de grootste oppositiepartij mag gaan worden. Dat is dan net zo historisch als de grote overwinning van BVD. Het CDA heeft al oppositie-ervaring. Voor de VVD zou het ook een geheel nieuwe oefening kunnen zijn in het locale bestuur. VVD en PvdA waren jarenlang samen de constante factor in het dagelijks bestuur van de stad. Het zal in elk geval erg wennen zijn voor de politici van gisteren, vandaag en morgen. Veel tijd is er niet, want op 11 maart wordt de nieuwe gemeenteraad al geïnstalleerd.  Piet Sleeking werd nog in 2006, als belangrijke winnaar door PvdA-voorman Hans Spigt opzij geschoven. Daarom staat BVD nu op een informateur.

Het tijdperk Spigt lijkt overigens  al lang voorbij te zijn. Jan Lagendijk van de PvdA heeft als voordeel dat hij in 2006 nog niet in beeld was, dus kan hij ook voor nieuwe onderhandelingspolitiek zorgen.  

Deel dit bericht met je vrienden!