Alles over Dordrecht...
24feb 2010

Dordrecht in het nieuws als beste erfgoedgemeente van Nederland

DORDRECHT - NRC, Volkskrant, ANP, RTV Rijnmond en nog meer media zetten Dordrecht in het zonnetje als beste erfgoedgemeente.

Dinsdag 23 februari is voor de eerste keer de prijs voor Beste Erfgoedgemeente van Nederland uitgereikt door Ad ’s Gravesande, voorzitter van Kunsten ‘92. De prijs is bedoeld voor gemeenten die hun cultureel erfgoed zorgvuldig beheren en daaruit een opvallend economisch en cultureel rendement weten te halen.

De jury, bestaande uit deskundigen en vertegenwoordigers van het platform van erfgoedinstellingen dat de prijs heeft ingesteld, heeft de stad Dordrecht uitgeroepen tot Beste Erfgoedgemeente van Nederland in 2010.

Cultuur & erfgoed maken een stad aantrekkelijk
Tijdens de persconferentie licht onderzoeker Gerard Marlet (1970) het belang van cultuur voor de stad toe. Als directeur van Stichting Atlas voor gemeenten, onderzoekbureau op het gebied van stedelijke en ruimtelijke economie, bestudeert Marlet Nederlandse wijken, steden en regio’s. In zijn nieuwste boek Muziek in de stad toont hij aan dat cultuur & erfgoed een stad meetbaar aantrekkelijker maken om in te wonen. Steden met veel cultuur en erfgoed hebben een hoger opgeleide bevolking en lopen minder risico op bevolkingskrimp. Als gevolg daarvan doet ook de economie het in die steden beter. Zonder overheidsinvesteringen in cultuur zou een deel van de maatschappelijke baten van cultuur en erfgoed verloren gaan.

Trots
De Dordtse cultuurwethouder Jan Lagendijk vindt de prijs een waardering voor de hele stad: ‘Ik ben ontzettend trots dat Dordrecht zich als eerste Beste Erfgoedgemeente van het jaar mag noemen. En ik niet alleen, ik denk dat ik namens heel veel Dordtenaren mag spreken. Creatieve ondernemers, enthousiaste inwoners, bevlogen particulieren en een stadsbestuur dat zijn nek durft uit te steken, zorgen er samen voor dat ons erfgoed publiek toegankelijk blijft of juist weer wordt. De persoonlijke betrokkenheid van al die partijen maakte het bijvoorbeeld mogelijk dat wij het ‘Gezicht op Dordrecht’ straks weer in het vernieuwde Dordrechts Museum hebben hangen, dat een oude watertoren werd omgetoverd tot een prachtig hotel/restaurant Villa Augustus, dat we straks van een oude energiecentrale een Energiehuis voor de podiumkunsten maken en dat huis Rodenburch binnenkort weer de allure van vroeger terug heeft.’Deel dit bericht met je vrienden!