Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

Nostalgische dorps- en plattelandsbeelden tijdens laatste Historische

12 februari 2010

DORDRECHT - De melkboer die met een handkar de melk rondbrengt, een groepje nozems aan het biljarten in het dorpscafé, een jongetje op een bokkenwagen, de dorpsarts die een pasgeboren baby onderzoekt, het fanfarekorps op het dorpsplein; de komende week zijn er schitterende dorps taferelen uit lang vervlogen tijden te bewonderen in Het Hof. In samenwerking met enkele historische verenigingen uit de regio heeft Erfgoedcentrum DiEP ook voor de laatste Historische Filmweek een boeiend en gevarieerd programma samengesteld.

De regio in beeld
Veel gemeenten rondom Dordrecht kennen een rijke historie en veel daarvan is ook op film bewaard gebleven. Zo zijn er films te bewonderen  over Sliedrecht, Hardinxveld Giessendam, Groot-Ammers, de West-Alblasserwaard en Nieuwpoort.

Alle dorpelingen in beeld
Een aantal van de films die de komende periode vertoont worden zijn gemaakt door zakenman en filmmaker Johannes Willem Lambertus Adolfs (1917-1977). Onder het motto 'Heel Nederland op de film' gaf hij opdracht tot het filmen van het leven in Nederlandse dorpen en steden tot 20.000 inwoners. Dit project heeft geresulteerd in zo’n 1800 'dorpsfilms'. Een belangrijke factor voor het succes van de films was dat alle dorpelingen in beeld kwamen. De films waren niet bedoeld als hoogstaande documentaires en hadden weinig pretenties: het zijn gezellige films met gewone mensen. Toch zijn de opnames van grote historische waarde. Ze laten het dagelijks leven van na de oorlog zien.

Het programma voor de laatste Historische Filmweek is als volgt:
Dinsdag 16 februari: een compilatie van films uit verschillende regio gemeenten waaronder de films van J.W.L. Adolfs. Woensdag 17 februari: films over de West-Alblasserwaard.  Donderdag 18 februari: films over Nieuwpoort waaronder een film van J.W.L. Adolfs en een film over het 700 jaar Nieuwpoort uit 1983. Vrijdag 19 februari: films over Sliedrecht met ook deze dag een film van J.W.L. Adolfs. Zaterdag 20 februari: films over Hardinxveld-Giessendam. Zondag 21 februari: een compilatie van films uit verschillende regio gemeenten, waaronder de films van J.W.L. Adolfs.

Plaats: Hof 12 in Dordrecht \
Toegang: gratis
Aanvang: doorlopende voorstelling
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Op maandag is het Hof gesloten.

Deel dit bericht met je vrienden!