Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

Sandra Catsburg kansrijk voor raadszetel bij Christenunie-SGP Dordrecht

10 februari 2010

DORDRECHT - De fractiesecretaris van de gemeenteraadsfractie van de Christenunie/SGP, Sandra Catsburg, heeft een grote kans om voor een historisch novum te zorgen. De beleidsmedewerkster van het evangelisch centrum de Hoop zou voor de combinatie ChristenUnie/SGP het eerste vrouwelijke raadslid kunnen worden.

Wethouder Aaike Kamsteeg heeft op de website van de Christenunie/SGP laten doorschemeren dat hij geen raadslid zou kunnen worden, als hij niet kan terugkeren als wethouder. Dat betekent dus haast in alle gevallen, dat wanneer de combinatie vier zetels bij de verkiezingen haalt, Sandra Catsburg Schenkel, post krijgt van het hoofdstembureau of  zij in de raad zitting wil gaan nemen. Momenteel telt de fractie drie raadsleden.

Kamsteeg kondigt de nieuwe mensen ook al aan:  Hij zegt: ik vraag me af of het na zoveel jaren niet verstandig is op een gegeven moment het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie.  Overigens de lijsttrekker van de Christenunie/SGP wil in de eerste plaats nog vier jaar door kunnen gaan als wethouder van de gemeente, maar tijdens de onderhandelingen tussen alle partijen na de verkiezingsuitslag van 3 maart kan het balletje soms ook alle kanten oprollen.

De SGP landelijk heeft kiesverenigingen de ruimte gegeven om locaal - wanneer sprake is van samenwerking met vooral de Christenunie - een vrouwelijk raadslid te accepteren. Dat standpunt past ook bij de nieuwe generatie van de SGP: Twee prominenten jonge SGP-ers van de nieuwe generatie staan op de kandidatenlijst om Sandra heen: Advocaat Pieter Verhoeve is nummer vier. Hij was vice-voorzitter van de grootste politieke jongerenvereniging, de SGP. Joost Veldman is nummer zes: Hij werkt voor het ministerie van Defensie en is redacteur van het wetenschappelijk tijdschrift van de SGP.

In 1978 verbrak de SGP nog de samenwerking met ARP en CHU toen die partij in Dordrecht aan de vooravond van de vorming van het CDA vrouwen op verkiesbare plaatsen op de kandidatenlijst wilden zetten. Vervolgens was op een niet verkiesbare plaats een vrouw van de Christenunie in de samenwerking met de SGP al landelijke nieuws vanuit Dordrecht.

Adri van Oord staan nog steeds op de lijst, maar nooit zo kansrijk als Sandra Catsburg Schenkel.

Deel dit bericht met je vrienden!