Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

Sociëteit Yin Dordrecht blijft na reunië zichtbaar op internet op weg naar 2019

7 februari 2010

DORDRECHT - Honderd dagen na de drukke reunië van de eens bekende sociëteit YIn hebben organisatoren besloten in elk geval nog zichtbaar te blijven op internet. Op 31 oktober 2019 bestaat YIN in de herinnering vijftig jaar, maar of dat net als bij veertig jaar tot een reunië zal leiden, is nog niet uitgemaakt. Meer zin over YIN op internet bij http://www.societeityin.nl/

Cabaret IVO DE WIJS trad in het oude YIN op. Het is historie dat IVO een gedicht maakte op YIN, te vinden op een bovenverdieping tegenover de Grote Kerk:

Hij, die zoekt naar het verleden
Naar de mooie tijd van toen
Moet, las ik eens, in gedachten
Honderd deuren open doen
 
"Nee," zei mij een psychiater
"Volg vooral een ander spoor
Wie de tijd van toen wil zoeken
Die moet honderd tunnels door"
 
Schei toch uit: ik vind geen deuren
En geen tunnels in mijn kop
Want als ik terug naar YIN wil
Moet ik honderd trappen op
Voor de historie ook het verslag over de reunie van YIN:
DORDRECHT -  Bijna tweehonderd mensen bezochten 31 oktober 2009 in Galerie de Compagnie aan de Kuipershaven de zeer geslaagde reünie van de eens zo bekende jongerensociëteit YIN. 
Veertig jaar geleden begon sociëteit Yin - gedragen door tientallen vrijwilligers - op een zolder tegenover de Grote Kerk. De brandweer dacht dat er hooguit vijftig bezoekers zouden komen. Yin bleek vanaf het begin direct een veel groter succes te zijn met gemiddeld tweehonderd leden tot ergens tegen 1977.
De herinneringen aan toen bleken anno 2009 nog heel levend te zijn. Ceremoniemeester Hessel Visser had vooraf gedroomd over een opkomst van bijna honderd mensen, maar de reis naar Yin-verleden scoorde zaterdag bijna tweehonderd reünisten.
Eén van de artiesten van toen, Youp van 't Hek, kwam de Yinners een speciale manier geluk wensen. Hij had 33 jaar geleden met zijn eerste cabaretgroep Yin bezocht om met het publiek een plezierige avond te hebben. De recensie van de journalist Hans Berrevoets van dagblad De Dordtenaar was niet lovend. De krant kopte: ,,Cabaret om slaap van te krijgen."
Youp van 't Hek vond het historisch gezien een bijzondere. eerste beoordeling, waardoor hij zich niet uit het veld liet slaan. Daarom nam Youp het kritische verslag uit Dordrecht in tweeduizend op - als zijn eerste recensie - in het geschiedenisboek over een kwart eeuw Youp.
In de toespraak  op TV schermen in de Compagnie keek hij positief terug. ,,Het publiek en ik vonden het optreden in Yin geloof ik toch wel aardig. Het is daarna met mij mag ik wel zeggen, redelijk gelukt."
Van 't Hek hecht veel waarde aan de mogelijkheid voor artiesten om ook op te kunnen treden in de kleinere zaaltjes. ,,Er kan geen Carré in Amsterdam bestaan zonder zaaltjes zoals Yin en Pepijn.". 
Youp van 't Hek vond het een aardig idee voor de Yin-reünisten van eens na te denken over de oprichting van een nieuw, klein theater in Dordrecht. ,,Ik beloof dan om een try out te komen geven."  In Dordrecht trekt Youp in Kunstmin altijd volle zalen. Zijn twee voorstellingen in januari  2010 zijn al uitverkocht.
De reünie van toen werd in de Galerie ook gevoed door de traditionele Yin-muziek van de ook al veertig jaar bestaande Green River Jazzband. Een speciaal moment was het voordragen door Nienke Visser van een Yin-gedicht van een andere artiest van toen,  Ivo de Wijs. Hij sluit zijn vers af met een verwoording van zijn tocht naar de hoog gelegen Yin-zolder.
 
 
 
Hij, die zoekt naar het verleden
Naar de mooie tijd van toen
Moet, las ik eens, in gedachten
Honderd deuren open doen
 
"Nee," zei mij een psychiater
"Volg vooral een ander spoor
Wie de tijd van toen wil zoeken
Die moet honderd tunnels door"
 
Schei toch uit: ik vind geen deuren
En geen tunnels in mijn kop
Want als ik terug naar YIN wil
Moet ik honderd trappen op

Lees meer over:

reunie societeit Yin ivo de wijs
Deel dit bericht met je vrienden!