Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

,,Pace-maker in de bil

6 februari 2010

DORDRECHT -

Mensen die al lang kampen met ernstige urine-incontinentie kunnen baat hebben bij het implanteren van een ‘neurostimulator’. De behandelmethode is nieuw in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het apparaatje is een pacemaker die in de bil wordt geplaatst en via een dun naaldje stroomstootjes afgeeft naar het staartbeen, nabij de zenuwen die de blaas controleren.

Dit deelt het Dordtse ziekenhuis mee. De informatie luidt verder:

Het ‘kastje’ ter grootte van een 2-euromunt kan incontinentie drastisch doen afnemen bij patiënten die geen baat hebben bij andere behandelwijzen, zoals fysiotherapie en medicijnen. Uroloog Rein Potjer van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft in de laatste maanden van 2009 de eerste vier exemplaren geplaatst. Het resultaat bij de vier (vrouwelijke) patiënten is tevredenstemmend, laat Potjer weten.

Selectie
Voor het jaar 2010 heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis goedkeuring van zorgverzekeraars om tien neurostimulators (productnaam: InterStim) te plaatsen. Potjer: ,,Het middel is relatief duur, 15.000 tot 20.000 euro per patiënt. Verzekeraars zijn daarom nog terughoudend. Van onze kant moeten wij daarom streng zijn bij de selectie van patiënten. We richten ons op de groep mensen die al lang last heeft van incontinentie, die dit ervaart als een grote (sociale) handicap en die al het andere al geprobeerd heeft. Daarnaast testen we eerst met een externe proef-neurostimulator of de patiënt er baat bij heeft. Alleen als bij deze proef de frequentie van het urineverlies of de hoeveelheid met minstens de helft daalt, komt iemand in aanmerking voor de implantatie.”

Patiëntvriendelijk
Er is geen minimum- of maximumgrens aan de leeftijd van de patiënt en ook het geslacht is niet van belang. Het grote voordeel van de methode is volgens Potjer dat zeer drastische oplossingen, zoals een stoma of zware chirurgie, kunnen worden voorkomen. De plaatsing en de werking van de neurostimulator brengen geen onherstelbare schade toe aan het lichaam. ,,Het middel is zeer patiëntvriendelijk.”

Dichtbij huis
De neurostimulator is niet nieuw, maar de ingreep werd tot voor kort alleen in enkele academische ziekenhuizen in Nederland verricht. Pas vrij recent is daar een klein aantal streekziekenhuizen bij gekomen, waaronder het Albert Schweitzer ziekenhuis. Hierdoor kunnen meer mensen dichterbij huis worden geholpen.

Opmerkelijk is volgens Potjer dat de neurostimulator ook een positief effect lijkt te hebben op een te slappe blaas (het tegenovergestelde van incontinentie) en zelfs op ongewild verlies van ontlasting. Voorlopig richt de behandeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis zich alleen op urine-incontinentie, meer specifiek op ‘drangincontinentie’ (en niet op ‘stressincontinentie’, die optreedt bij onder meer lachen of niezen).

Deel dit bericht met je vrienden!