Friday 17 September 2021

Alles over Dordrecht

VVD Dordrecht: lokale peilingen hebben weinig waarde

6 februari 2010

DORDRECHT - “De waarde van opiniepeilingen is betrekkelijk, maar zeker op lokaal niveau zeer discutabel.” VVD-wethouder en lijsttrekker Ferdinand van den Oever is sceptisch over de voorspellingen die op Dordtse internetsites de ronde doen. “Zelfs mijn eigen voorspelling dat de VVD acht zetels zal halen, is weliswaar een reële verwachting op grond van landelijke peilingen, maar niet gebaseerd op echt lokaal onderzoek.”

“Partijen die nu al roepen dat ze de grootste gaan worden of gaan winnen geloven vooral in zichzelf. Dat is goed, maar uiteindelijk beslist de kiezer op 3 maart in het Dordtse stemhokje. Wij hebben een goed en realistisch programma en daar moeten we het mee doen. We willen een veilige stad, een gezond economisch beleid en goede bereikbaarheid. Sinterklaas spelen met cadeautjes die leiden tot verhoging van de lasten zijn wij tegen, zeker in een tijd waar er grote bezuinigingen op de gemeenten afkomen vanwege korting van het Rijk op het gemeentefonds.”

Van den Oever verbaast zich over peilingen op lokale internetsites. “Die zijn bijna niet serieus te nemen omdat ze heel makkelijk gemanipuleerd kunnen worden. Je roept je leden massaal op te stemmen en je staat zomaar bovenaan. De website Geen Stijl heeft op die manier al diverse peilingen gefrustreerd. Ik ken iemand die op internet een peiling hield met de vraag: ‘Slecht weer moet verboden worden’. 90 procent was daarvoor en 5 procent tegen en de rest vond dat de mens niet mag ingrijpen in de natuur.”
 
Voor het houden van peilingen zijn professionele bureau’s nodig, die een goede selectie maken van het profiel en het aantal ondervraagden. “Voor een beetje goede peiling heb je minimaal 500 mensen nodig van verschillend pluimage. 25.000, zoals Maurice de Hond op internet gebruikt is natuurlijk nog veel beter.”

De peiling van RTV Dordrecht, waarin de bezoekers van de website wordt gevraagd of zijn een lokale partij of een landelijke partij stemmen, vindt Van den Oever een voorbeeld van een minder goede peiling. “De tegenstelling die wordt opgeworpen klopt niet. De VVD, PvdA, CDA en andere partijen met een landelijke basis hebben allemaal een lokale afdeling, lokale kandidaten en een lokaal verkiezingsprogramma. Daarmee zijn die partijen ook gewoon lokale partijen. Het landelijke aspect zit meer in de ondersteuning. De VVD is dus ook een lokale partij”, aldus Van den Oever.

Lees meer over:

VVD wethouder van den oever
Deel dit bericht met je vrienden!