Thursday 16 September 2021

Alles over Dordrecht

Waalse kerk herdenkt niet zomaar dat de kerk kwart eeuw geleden moest wijken voor warenhuis

5 februari 2010

DORDRECHT - De Waalse gemeente in Dordrecht herdenkt en besteedt aandacht aan het gegeven, dat de kerk een kwart eeuw geleden moest wijken uit de eigen kerk aan de Voorstraat tegen Centre Ville. Warenhuis TerMeulen kreeg die ruimte erbij en later kwam er een sportzaak tegenover Centre Ville. Alleen een ANWB-bord herinnert nog aan het gebruik van het monument voor 1985, zo merkt de Eglise Wallonie op.

De aandacht voor het verleden is mede ingegeven dat de kerk ook het Hof gaat verlaten, waar historische en culturele activiteiten de kerkelijke ruimte nodig hebben. De Waalse kerk en de Lutherse kerk willen in de nabije toekomst samen gebruik gaan maken van de zogeheten Trinitatiskapel. De eerste afspraken zijn gemaakt, maar de gemeente Dordrecht moet dat gedeelde gebruik wel mee financieel mogelijk maken. ,,Op hun verzoek is de samenwerking tot stand gekomen", aldus de Waalse gemeente. Of de  gemeente bij springt, hangt van de onderhandelingen af. De Waalse kerk noemt niet zomaar het verleden.

De gemeente Dordrecht heeft de kerk een eeuwig durend recht om een gebouw toegezegd in 1985 voordat de eigen Waalse kerk aan de Voorstraat werd verlaten. Binnen de gemeente en zeker bij Dordt Marketing leven inmiddels plannen om het monument nabij Johan en Cornelis de Witt een andere bestemming te geven, die meer in overeenstemming is met de historie van de stad.

Deel dit bericht met je vrienden!