Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

Sleeking geeft burgemeester Brok kans om Dordts te leren uit ABC Dordt

3 februari 2010

DORDRECHT - De (nieuwe) nestor in de gemeenteraad van Dordrecht, Piet Sleeking van Beter voor Dordt (BVD), gaf gisteren de nieuwe burgemeester Arno Brok alvast de kans om Dordts te gaan leren. Hij gaf hem na zijn toespraak bij de installatie het boekje ABC Dordt van de ondewijzers Sibrand de Grauw en Gerard Gast. Ze verzamelden in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw allerlei Dordtse woorden en daar rolde uiteindelijk een veel gelezen boekje uit. Overigens: Sleeking gaf naast het boekje Brok ook de voorzittershamer om de vergaderingen van de gemeenteraad te kunnen leiden.

Brok heeft in Friesland al naam genoemd door die taal te leren als geboren Leerdammer.

Dordtse woorden en uitdrukkeingen, dialect, verhalen en versjes, gedichten en straattypes zijn door De Grauw en Gast verzameld. In 1991 kwam de tweede en laatste herziene druk uit. 

Ze begonnen er overigens spelende wijs mee in het reeds 25 jaar geleden opgeheven studentengenootschap Caput Ovis, dat in een kelderruimte onder teekengenootschap Pictura tot heel laat verblijf hield. De studenten hadden een eigen blad dat de naam KUL had. De eerste woorden daarin haalden de rubriek Mensen van Dagblad De Dordtenaar. Volgens Gerard Gast en Sibrand de Grauw bestond er een Dordtse taal. Dichter/schrijver C. Buddingh' reageerde daarop ontkennend in een radiouitzending waarop het duo zo werd gestimuleerd dat zij verder gingen zoeken in het taalverleden van de stad. 

De voorman van Beter voor Dordt, Piet Sleeking, zorgde er in zijn rol als nestor van de gemeenteraad voor dat ABC Dordt weer terug is in de actualiteit.  

Brok kreeg trouwens zoveel attenties gisteren op zijn eerste dag, ook bij de receptie in het Stadhuis, dan het de vraag is wanneer hij tijd heeft om Dordts te gaan studeren en te gaan spreken.  

Deel dit bericht met je vrienden!