donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Veel aandacht voor afscheid raadsnestor Henk Mostert

26 januari 2010

DORDRECHT - Het Reformatorisch Dagblad (RD) besteedt vandaag veel aandacht aan het afscheid van SGP-voorman en raadsnestor Henk Mostert.  Hij hecht aan politiek bedrijven op vriendschappelijke basis en heeft in de gemeenteraad van Dordrecht dertig jaar ervaring. Pieter Verhoeve zal hem opvolgen. Mostert is 71 jaar. Verhoeve een talentvolle twintiger met ervaring in de top van de SGP-jongeren landelijk.

Zo vraagt het RD aan Mostert: Maar weinig SGP’ers in grote steden worden zo gerespecteerd. Wat is uw geheim?

„Bewogenheid. Een SGP’er moet niet te pas en te onpas Gods Woord gebruiken in de raadzaal. Maar als het aan de orde is, moet het met bewogenheid gebeuren. Met de gedachte: al deze mensen hebben ook een ziel voor de eeuwigheid.

Ik heb vaak genoeg mijn handen gevouwen onder de tafel. Wat te moeten zeggen, maar niet te weten hoe. Maar ik kon niet zwijgen, want ook ik moet eenmaal rekenschap afleggen van hetgeen ik in de raadzaal gezegd of juist niet gezegd heb. En ze hebben mij in de raad van Dordrecht nog nooit belachelijk gemaakt.”

Welke veranderingen hebt u bij de Dordtse gemeenteraad gezien?

„De politieke partijen zijn veel meer naar elkaar toegegroeid. Debatten waren in de jaren 80 veel agressiever. De links-rechtsverhoudingen stonden op scherp.

Wat waren hoogtepunten tijdens uw raadsperiode?

„In 2002 kwam onze ChristenUnie/SGP-fractie in het college. Daardoor konden we daadwerkelijk invloed uitoefenen. Als het gaat om principiële punten hebben we echt remmend kunnen werken. Zo is het aantal koopzondagen niet verder uitgebreid.”

En de dieptepunten?

„Op de twaalf koopzondagen die we nog wel hebben, komen er ontzettende veel bezoekers naar onze stad. Dat doet me verdriet. Ook wordt er één keer per jaar een boekenmarkt op zondag gehouden. Ik heb vaak gevraagd waarom dat niet op een tweede feestdag kon.

In de jaren 80 moest er een halve wijk worden afgebroken omdat er gif in de grond zat. Dat heeft me erg aangegrepen.”

De verkiezingen komen eraan. Welke tip hebt u voor andere ChristenUnie/SGP-fracties?

„Houd onverkort vast aan de uitgangspunten, wijk af noch ter linker- noch ter rechterzijde. Profileer je duidelijk met de beginselen, maar zet je niet af tegen andere partijen.”

Het complete verhaal is te lezen in het RD.

Lees meer over:

sgp christenunie henk mostert RD
Deel dit bericht met je vrienden!