maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Raadslid Diny Koppens: Zuidpolderdebat over bouwen of niet bouwen zonder publiek

6 januari 2010

DORDRECHT - Acht lijstrekkers mogen met elkaar op zaterdag 16 januari vanaf 14 uur in debat over bouwen of niet bouwen in de Biesbosch. Inzet is het plan, dat nog de meerderheid van de gemeenteraad heeft, om huizen neer te zetten in de Zuidpolder.
 
Publiek is niet welkom bij het debat onder leiding van de actiegroep Zuidpolder, zo citeert raadslid van GroenLinks Diny Koppens op haar website. Ze geeft er ook het volgende commentaar bij: ,,Ik heb het toch echt goed gelezen: ..’vanwege een ongedwongen setting wordt er zonder publiek gedebatteerd’. Alleen fractievertegenwoordigers gaan met elkaar in gesprek met de pers erbij.

De commissievergaderingen van de raad zijn bij hoge uitzondering zonder publiek. Als we een Zuidpolderdebat zonder publiek zouden houden zouden we zelfs onwettig bezig zijn! We leven in een democratisch land waarbij via de wet de openbaarheid van bestuur is vastgelegd. Dat betekent dat elke burger kan komen kijken en luisteren wat zijn volksvertegenwoordiger namens hem zegt, en dat is een groot goed. Nu hoeft het actiecomité Zuidpolder zich niet aan deze wet te houden, maar vreemd komt het mij wel over. Het gaat om de kiezer die zich een beeld moet vormen, zijn mening moet opmaken en bepaalt op wie of welke partij hij straks gaat stemmen. En de Zuidpolder is een heet politiek hangijzer. Wat mij betreft mag iedereen komen kijken hoe sommigen gaan zitten draaikonten en zich uiten in vaagheden om de kiezer maar niet te verliezen. Dat is een genante vertoning natuurlijk, maar wel de werkelijkheid.  En als ze wèl onomwonden met hun mening komen en duidelijk zijn, dan is dat zeker ook iets wat het aanwezige publiek dan duidelijkheid geeft.

Het overlaten aan de pers om de burger te informeren is niet zo’n succes. Immers wordt de weergave van het debat bepaald door de bril die de journalist op heeft en voor welk belang hij schrijft, en zo wordt er veel macht neergelegd bij de boodschappers. Ik pleit te allen tijde voor openheid en toegankelijkheid. Dordt heeft gesproken in 1997: 17.000 mensen zeiden NEE tegen de ontwikkeling van de Zuidpolder. En nu het erop aankomt gaan we ze buiten de deur houden? Aldus raadslid Diny Koppens.
Deel dit bericht met je vrienden!