dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Dordtenaar Henk 't Jong maakt nieuw gemeentewapen Binnenmaas

30 november 2009

DORDRECHT - De Dordtenaar Henk 't Jong heeft het nieuwe gemeentewapen van Binnenmaas ontworpen! 't Jong was vroeger werkzaam voor het Dordtse archief en in Alphen aan de Rijn. Hij geldt als expert op het gebied van de oude geschiedenis en is als vormgever zeer ervaren. In het verleden was hij ook actief als striptekenaar van de serie Willem Peper, die deels ook in Kildrecht speelde. Veel lezers ontdekten daarin Dordtse panden.

De gemeente Binnenmaas maakte het nieuwe gemeente-wapen op de volgende manier bekend:Binnenmaas is op 1 januari 2007 ontstaan uit de voormalige gemeenten s-Gravendeel en Binnenmaas. Aan heraldisch ontwerper de heer H.C. t Jong van historisch adviesbureau t Scapreel uit Dordrecht is indertijd gevraagd een ontwerp te maken voor een nieuw gemeentewapen voor deze nieuwe gemeente. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een wapen met de volgende omschrijving:

In goud een golvende dwarsbalk van keel, beladen met een schelp van goud, boven vergezeld van een lelie met afgesneden voet en beneden van een vijfpuntig spoorrad, beide van sabel; het geheel omgeven door een schildzoom van sinopel. Het schild gedekt door een kroon van drie bladeren en twee parels.

Elementen uit alle dorpen

In dit wapen zijn verschillende elementen van de oude wapens van de zes kernen van Binnenmaas terug te vinden; Maasdam en s-Gravendeel zijn vertegenwoordigd door de kleuren rood en goud en de dwarsbalk, terwijl de kleuren rood en goud ook verwijzen naar Westmaas. Puttershoek (lelie met afgesneden voet), Mijnsheerenland (schelp) en Heinenoord (spoorrad) brengen ieder een exemplaar van de in hun wapens voorkomende heraldische stukken mee in het nieuwe ontwerp. Daarnaast is het groen van de oranjebomen van s-Gravendeel terug te vinden in de schildzoom.
Op advies van de Hoge Raad van Adel zijn een kroon van drie bladeren en twee parels aan het wapen toegevoegd.

In juni 2009 heeft de gemeenteraad van Binnenmaas besloten om het voorkeursmodel van het presidium voor een nieuw gemeentewapen aan te bieden aan Hare Majesteit de Koningin. Op 13 oktober 2009 is, na een positief advies van de Hoge Raad van Adel, het Koninklijk Besluit genomen waarbij het wapen is verleend.

Het nieuwe wapen vervangt niet het officieel vastgestelde logo van de gemeente Binnenmaas. Dat blijft gebruikt worden voor huisstijluitingen als drukwerk, briefpapier, gemeentevlag en wagenpark. Wel zal het wapen worden gebruikt op de deuren van de trouwzaal in het gemeentehuis in Maasdam en in de toekomst ook voor serviesgoed, trouwboekjes en een nieuwe ambtsketen.

Deel dit bericht met je vrienden!