dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Landelijke prijs voor Dordtse leerling Joanne Priester

27 november 2009

DORDRECHT - (bron website school) Wat heeft een wiskundige uit de zeventiende eeuw te maken met de Nederlandse Spoorwegen? Joanne Priester (14) uit Dordrecht kwam erachter bij het project ”Van Euler naar NS”, waarvoor haar school de WiskundeScholenPrijs 2009 van 1000 euro won.

1000 euro voor project.

1000 euro voor project.

Grafen schrijf je niet met een v. Tenminste, niet als je de grafen bedoelt die Joanne onderzocht. Met drie tweede klassen van het Wartburg College, locatie Marnix in Dordrecht, voerde ze eind 2008 een project uit. Drie wiskundeleraren van de school bedachten een opdrachtenciruit rond grafen, stelsels van punten en lijnen die routemogelijkheden tussen verschillende plaatsen weergeven.

Een van de vraagstukken die de leerlinge uit 3 havo moest oplossen was het raadsel van de zeven bruggen. De wiskundige Euler brak al in 1736 zijn hoofd over dit probleem. Op een plattegrond stond een stad met rivieren en zeven bruggen. De vraag was: is er een wandeling die precies één keer voert over alle bruggen en waarbij start- en eindpunt precies hetzelfde zijn?

De klassen ploeterden op het probleem. Elke dag van het twee weken durende project kregen Joanne en haar medescholieren aanvullende instructies van een docent. „Dat was verrassend”, vindt Joanne. „Ik wist nooit wat er de volgende les zou komen.”

De leerlingen kwamen erachter dat het zoeken naar handige routes tussen verschillende punten vaak volgens een vast stramien verloopt. Het project eindigde met opdrachten over het routenet van de NS; voor vervoersbedrijven zijn slimme routes enorm belangrijk. Joanne: „Het is leuk om te zien dat dingen die je leert bij wiskunde ook in de praktijk worden gebruikt. Wiskunde is soms een best vaag vak, maar op deze manier komt het dichterbij.”

Wiskundelerares Noordzij stuurde de posters die tijdens het project gemaakt waren naar het Freudenthal Instituut in Utrecht. Dat loofde 1000 euro uit voor het beste wiskundeproject van middelbare scholen.

Het project viel in goede aarde; vorige week vrijdag kwam een vrouw van het instituut de euro’s overhandigen. En terecht, vindt Joanne. „Wiskunde is een belangrijk vak. Je hebt het bij veel dingen nodig. Leerlingen zetten zich vaak erg in voor wiskunde. Het is een vak dat veel werk kost, daar mogen we best een keer voor worden beloond.”

Deel dit bericht met je vrienden!