Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Mijn mening: actie van bevolking voor behoud rechtbank

27 november 2009

Mijn mening Kees Klok, zie ook  http://kees-klok.blogspot.com   (Kees Klok is leraar in Dordrecht en bekend stadsdichter. Hij volgt vanuit zijn invalshoek Dordrecht en de literaire wereld. Gezien het belang van de literaire kritiek wordt dit in de rubriek Mijn mening opgenomen)

DORDRECHT - Mijn weblog is de vrijplaats waarop ik, als een soort exhibitionist, voor de buitenwereld de kunstjes vertoon die ik wens te vertonen. Soms is dat een tirade houden over een misstand in de twee steden waar ik het grootste deel van mijn tijd doorbrengen: Thessaloniki en Dordrecht. In Thessaloniki is dat bijvoorbeeld de niet aflatende terreur van de auto. In Dordrecht zou ik mij vandaag zeer boos kunnen maken over de schandalige en a-historische beslissing van het kabinet om de rechtbank naar Rotterdam te verplaatsen. Er is op de Dordtse rechtbank soms weleens iets aan te merken, ik breng de affaire-Rentema rond de uitspraak over de Grote Griek van vorig jaar, ter sprake. Er wordt echter al sinds 1222 recht gesproken in Dordrecht en ook al gaat er weleens iets mis bij de rechtbank, het is wel onze rechtbank en een traditie van bijna achthonderd jaar afschaffen vanwege platte bezuinigingen is iets waartegen niet alleen de Dordtse bevolking in geweer zou moeten gaan. Er zou een breed gedragen gevoel moeten zijn dat dit niet kan, dat hier een beschavingsgrens wordt overtreden. Daarbij is het nog maar de vraag of een fors uitbreidende rechtbank in Rotterdam de kwaliteit en zorgvuldigheid kan handhaven die wij van een rechtbank verlangen. In het recente verleden is bewezen dat heel veel schaalvergrotingen tot kwaliteitsverslechtering leiden. Denk maar aan het onderwijs en de gezondheidszorg. Justitie, onderwijs, gezondheidszorg, het zijn kerntaken van de overheid waaraan de uiterste zorg zou moeten worden besteed, maar steeds weer zie ik kaalslag en verwaarlozing in naam van het heilige bezuinigen.

(Kees Klok heeft een aantal dichtbungels uitgebracht. Hij was in het verleden één van de leidende bestuurders van de literaire stichting Bobby Kinghe. Een hobby van hem is nu de schaaksport waarmee hij in de voetsporen is getreden van zijn vader Ben Klok). 

Zie ook:

Lees meer over:

rechtbank kabinet stadsdichter
Deel dit bericht met je vrienden!