Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Uitgangsgelegenheid Dolhuys herleeft in oude glorie aan Dordtse Dolhuisstraat

21 november 2009

DORDRECHT - Het uitgangscentrum het Dolhuijs aan de Dolhuisstraat zal in oude glorie op zaterdag 12 december worden heropend. In het monument wordt hard gewerkt om alle gevolgen van de brand te overwinnen en het monument in oude stijl terug te geven aan het uitgangspubliek. De steigers staan nog voor de deur, maar binnen het pand klinkt zoals dat heet het lied  van de arbeid.

De naam Dolhuijs (of Dolhuys) heeft ook alles te maken met mensen die rond 1700 in het pand werden beschermd tegen zichzelf en tegen hun omgeving. Rond 1970 behoorde de gelegenheid tot de toonaangevende horecazaken in de stad. Ook landelijke bands traden er op. Carel Jooren, Jan Beck, Frits Meijer waren namen van mensen di betrokken waren bij het Dolhuys. Meijer voerde met de toenamlige gemeentelijke Juegdraad met succes actie tegen een dreigende sluiting. De gemeente probeerde dat af te dwingen om de woonwijk de Boogjes te kunnen bouwen rond 1980. Dolhuys bleef overeind, kreeg als uitgangsplek andere namen.

Het is nu de opzet om de oude kracht van het Dolhuys onder leiding van directeur Ad van Loon te laten terug keren in de sfeer van oude glorie. Een hoogtepunt tijdens de opening 12 december zal de presentatie van een boek en een CD zijn met muziek van Dordtse bands. Philip Byron of Philip Elzerman, de frontman van de rockband The Zipps, is daar net zo trots op, als op de terugkeer van het oude Dolhuys. Rond 1970 had Dordrecht een aantal bands, vooral in de rocksfeer, met meer dan regionale bekendheid. Cosmic Dealer, Inca Bullet Yoe, de Dyke brothers band waren namen in die tijd. Elzerman al er in elk geval zijn.

Lees meer over:

dolhuys
Deel dit bericht met je vrienden!