Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Politie waarschuwt tegen fietsendiefstal

19 november 2009

DORDRECHT - Sinds 9 november hangen aan de achterkant van het Centraal Station posters van de Politie Zuid-Holland-Zuid. Met de posters waarschuwt de politie voor fietsendieven die de laatste maanden op deze plek actief zijn geweest.

Met name in de periode dat de fietsenstalling aan het einde van de Markettenweg wegens verbouwing gesloten was, was de kans op diefstal groter: in augustus 2009 kwamen vijf aangiften van fietsendiefstal bij de politie binnen, in september vijf, in oktober twee en in november (t/m 18-11) twee.

Op de posters worden fietsers erop attent gemaakt dat er dieven actief zijn en staan tips om fietsendiefstal te voorkomen:
• Maak zo veel mogelijk gebruik van een (bewaakte) stalling, fietskluizen en/of fietsklemmen.
• Noteer de kenmerken van uw fiets, zoals het merk, type en framenummer en bewaar deze gegevens bij het garantiebewijs en/of de aankoopnota. Maak ook eens een foto van uw fiets.
• Laat postcode met huisnummer in het frame graveren.
• Bij verhuizing de postcode niet onleesbaar maken. Dat maakt een fiets alleen maar verdacht. Laat een fietsenmaker een X achter de oude code graveren en laat de nieuwe gegevens er weer in graveren.
• Zet de fiets altijd op slot. Gebruik daarvoor een ART-slot (ART staat voor het samenwerkingsverband tussen ANWB, RAI en TBBS – verzekeraars – en de politie).
• Zet uw fiets met een extra beugelslot of ketting vast aan een hek of paal.
• Laat uw fiets ‘s avonds en ’s nachts niet achter op een onverlichte plaats.
• Zet de fiets thuis altijd in een afgesloten schuur of garage.

Wat kunt u nog meer doen?
Sinds 28 januari 2008 is het landelijke fietsdiefstalregister via internet openbaar te raadplegen. In het fietsdiefstalregister kunt u controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Heel handig ter controle van de aangifte van uw gestolen fiets. Uw fiets is dan landelijk herkenbaar als gestolen. Let op: alleen de aangiftes van na 1 januari 2008 zijn opgenomen in het fietsdiefstalregister.

Maar het register is ook heel handig als u een tweedehands fiets wilt kopen. Als u (zonder opzet) een eerder gestolen fiets koopt, kunt u zich schuldig maken aan heling. Als u door een agent gecontroleerd wordt en uit het framenummer blijkt dat de fiets eerder van iemand anders was, kunt u worden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal of -heling. Het rijwiel wordt dan in beslaggenomen en u moet als verdachte van mee naar het politiebureau.

Wat te doen als u niet in de gelegenheid bent om een te koop staande fiets via de website te controleren? Probeer de koop zoveel mogelijk met een officiële fietsenhandelaar af te sluiten. En u moet zeker aan de betrouwbaarheid van de verkoper gaan twijfelen als u een fiets voor een veel te lage prijs of ‘op straat’ krijgt aangeboden. In dit geval kunt u het beste twee dingen doen: afzien van de koop en de politie bellen.
Het fietsdiefstalregister en nog veel meer informatie is te vinden via www.rdw.nl: klik op de button ‘fiets’.

Deel dit bericht met je vrienden!