maandag 27 september 2021

Alles over Dordrecht

Model verbindt reddingstations Dordrecht en Terschelling

19 november 2009

DORDRECHT - Door toeval kreeg het KNRM reddingstation Dordrecht een schaalmodel van de strandreddingboot “Nicolaas Marius” in bezit. Het model is in de tachtiger jaren gebouwd door de heer E. van der Noord en is onlangs gerestaureerd.
 
Station Dordrecht besefte echter dat dit model maar op één plaats hoort en dat is op Terschelling. De Nicolaas Marius heeft namelijk vanaf 1938 tot 1988 dienst gedaan op Terschelling bij reddingstation Paal 8.
 
De bemanning van station Paal 8 is de collega’s uit Dordrecht zeer erkentelijk voor dit prachtige cadeau. Zij beloven dan ook plechtig het model een ereplaats te geven op het boothuis. En zo is de Nicolaas Marius weer terug op station.

Als verjaardagscadeau voor het 185 jarige bestaan van de KNRM overhandigde Andries Boneschansker namens station Dordrecht het model aan reddingstation Paal 8. In aanwezigheid van een groot aantal belangstellenden waaronder diverse oud-schippers en bemanningsleden van de Nicolaas Marius, werd het model onthuld.
 
Onder het genot van een hapje en een drankje werd het scheepsmodel aan een uiterst kritische inspectie van de oud bemanningsleden onderworpen. Dit gaf aanleiding tot verschillende discussies over de aller-kleinste details waarbij video-opnames en fotomateriaal van het origineel uiteindelijk de doorslag moesten geven. Het eind oordeel was unaniem. Het is echt een prachtig model dat nergens anders dan op station Paal 8 thuis hoort!
 
Ondertussen werd een film vertoond met nostalgische beelden en werden vele herinneringen opgehaald uit de lange geschiedenis van deze strandreddingboot. Op 13 november 1939 maakte de Nicolaas Marius haar eerste succesvolle reddingstocht. Negentien opvarenden werden van de gestrande "Elsie" gehaald en aan land gebracht. Tijdens een zoekactie naar de drie opvarenden van het jacht Stormvogel, op 1 mei 1981, sloeg de reddingboot door een grondzee om en verdronk reserve-schipper Jan Ruijg. Het zijn twee voorbeelden uit een lange geschiedenis van de Nicolaas Marius op Terschelling.

Deel dit bericht met je vrienden!