dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Vierde Hoogendoorntoernooi schaaksfeer in de kerstvakantie

18 november 2009

DORDRECHT - Na drie afleveringen als onderdeel van de huiskamerdag in de Wilhelminakerk gaat het vierde Hoogendoorntoernooi in de kerstvakantie naar de speelzaal van schaakclub Dordrecht toe. Dat belooft schaaksfeer in een bijzondere periode van het jaar. Gezelligheid en onderlinge ontmoeting zijn met een dagtoernooi in vakantietijd ook ruim mogelijk.

Het is van de organiserende regionale schaakcommissie (de clubs Zwijndrecht, Sliedrecht, Dordrecht en de Willige Dame) een bewuste keuze om van de gastvrijheid van schaakclub Dordrecht gebruik te gaan maken. Naamgever Pank Hoogendoorn, de open-kampioen van Nederland in 1961 en 1963, was vanaf 1946 actief en succesvol bij schaakclub Dordrecht.

De aanmelding voor het vierde Hoogendoorn-toernooi is open gesteld bij Dordtenaar Kees van 't Hoff, ook bekend van schaakclub Zwijndrecht.  Overigens: de aanmelding voor het multi-tempo toernooi op 19 december bij schaakclub Dordrecht loopt gewoon via Johan vd Griend in Dordrecht (Telefoon: 078 - 6211771 of 06 - 51937282 en zie toernooi-kalender RSB).

Pank Hoogendoorn, die de open-kampioen van Nederland werd in 1961 en 1963, was vanaf 1946 actief bij schaakclub Dordrecht. Hij werd twaalf keer kampioen van de stad Dordrecht en zijn naam wordt vaak in één adem genoemd met ir. Henk van Donk. Ze waren ook meermalen finalist in het kampioenschap van Nederland.

Door het schaken en hun werk in de directie van het chr. Lyceum (Hoogendoorn) en de HTS (Van Donk) werd het duo  ook bekende Dordtenaren, die daarmee tevens het schaken een gezicht gaven.  Hoogendoorn was ook actief betrokken bij de Wilhelminakerk. Daarom werd daar in 2006 de traditie geboren om zijn naam een blijvende plek te geven in de schaakgeschiedenis. Ook werd een speciale prijs in het leven geroepen voor Dordrecht-lid Henk J. van Alphen, die in 2004 zijn negentigste verjaardag vierde door in een simultaan bij Dordrecht te winnen van clubkampioen Rene krul.

Schaakpromotor Hans Berrevoets, die als voorzitter van het Dordtse Platform Stedelijke herdenking met 25 historische organisaties aan de weg probeert te timmeren, denkt dat de denksport ook voldoende historische aanknopingspunten heeft voor extra promotie.  ,,Je kunt de geschiedenis van bekende schakers van toen, zoals Van Donk, Hoogendoorn en Leo Jansen op een eigentijdse wijze benutten. Een jubileum zoals nu vijftig jaar Papendrecht/Alblasserdam, wordt ook prima benut.

Hierbij komt, dat als de schaaksport ook een menselijk verhaal heeft, het liefhebbers extra kan raken en kan bijblijven.  Nationaal en internationaal was het Euwe-effect naar zijn wereldkampioenschap in 1935 en het Fischer effect voor de schaaksport in 1972 ook een menselijk verhaal. De eerste stap is ook het aantal belangstellenden voor de schaaksport telkens te vergroten, waardoor het aantal mensen ook groeit dat zin heeft om daadwerkelijk zelf te gaan schaken. Door als clubs zelf en in gezamenlijkheid aan de weg te timmeren benut je alle kansen om zichtbaar te zijn en te blijven. Zo haal je ook de media, waardoor mensen zien dat je bestaat."

De gegevens van het vierde Hoogendoorntoernooi voor de aanmelding:

• Locatie: Hans Petri school (speellocatie SC Dordrecht)
• Aard en speeltempo: 7 ronden rapid 20 min pppp, min. 2 groepen
• Datum: dinsdag 29 december
• Aanvangstijdstip: 10.00 uur; prijsuitreiking 16.30 uur
• Prijzenfonds: waardebonnen
• Inschrijfgeld: € 5,- aan de zaal
• Aanmelden: e-mail, telefoon
• Contactpersoon: Kees van 't Hof
• Telefoon: 078 - 6141418
• E-mail: vanthoff138@freeler.nl
• Meer info: www.tomsschaakboeken.nl
• Bijzonderheden: organisatie wordt gedragen door de schaakclubs Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht en de Willige Dame

Deel dit bericht met je vrienden!