Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Fractie Christenunie/SGP: ,,Historie als Dordtse kracht.

18 november 2009

DORDRECHT -  De fractie Christenunie/SGP gaat op de eigen website uitgebreid in op de inzet om de geschiedenis van de stad meer plek te geven in de actualiteit van vandaag. Historisch als Dordtse kracht, zo formuleert de fractie dat.

hofkwartier

,,Dordt is geschiedenis. Tal van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van ons land vonden in onze stad plaats. Te denken valt aan de verschillende nationale synodes en de Vrije Statenvergadering van 1572.

De gemeente Dordrecht staat zeer open voor het onder de aandacht brengen van het historisch erfgoed. In het nieuwe Hofkwartier staan de jaartallen 1572 (democratie) en 1618 (protestantisme) centraal. Onze fractie heeft een belangrijke rol gespeeld om ook dit laatste jaartal niet te vergeten. Op voorspraak van de CU-SGP zal er een definitieve plek komen in het Hofkwartier om het belang van de Synode van Dordrecht te benadrukken.

Het Calvijnjaar heeft de stad flink op de kaart gezet. De premier en de koningin gaven de herdenkingen nationaal allure. Op vele manieren is Calvijn en het calvinisme onder de aandacht gebracht van talloze Nederlanders. Tot aan theaterstukken en een Kaaba aan toe. In ieder geval trok de Grote Kerk dit jaar tienduizenden extra bezoekers. Het is een onverwachte zegen dat juist vanuit het gemeentebestuur hier welwillend mee omgegaan is.

De fractie blijft het historisch profiel van de stad benadrukken. Het kan altijd nog beter. Op dit moment bezint de fractie CU-SGP om de borden in de openbare ruimte (straatnamen, publieksborden) een meer historisch karakter te geven. Hierover wordt overleg gevoerd met het Platform Stedelijke Herdenking waarin vrijwel alle historische organen van de stad in participeren. Verder is de fractie kritisch op de huidige inkleuring van het Hofkwartier en de budgetoverschrijding van de inrichting van de Kloostertuin. Deze laat namelijk nog steeds te wensen over.

Nostalgie is volgens de Prediker dwaasheid. Vroeger was niet alles beter. Integendeel. Evenwel geeft omgang met het verleden perspectief aan de toekomst. Geschiedenis leert, relativeert en stimuleert. Het is aan ons politici het kostbare erfgoed, dat we lenen van de nieuwe generatie", aldus de fractie Christenunie/SGP waarbij aankomend raadslid Pieter Verhoeve de specialist is op historiegebied. De advocaat heeft al verschillende historische publicaties op zijn naam staan.

Lees meer over:

geschiedenis christenunie sgp
Deel dit bericht met je vrienden!