maandag 27 september 2021

Alles over Dordrecht

Raadslid Diny Koppens : hebben jongeren kans op duurzaam werk?

16 november 2009

DORDRECHT -  GroenLinks raadslid Diny Koppens belicht hoe de gemeente jongeren een leer-werkaanbod moet doen, maar dat er in de praktijk niet altijd duurzaam werk is te vinden. Een citaat:  ,,Casemanagers benaderen werkgevers zoals tuinbouw bedrijven, maar daar blijkt men de voorkeur te geven aan de Oost Europese werknemers. En dan hebben we het over werk als plantjes stekken en seizoensarbeid.
Vraag is natuurlijk: wat is duurzame arbeid?"


Het gehele verhaal van de Diny Koppens heeft als tekst: ,,Vanaf oktober 2009 zijn gemeenten verplicht om jongeren van 17 tot en met 26 jaar een werk-leeraanbod te doen als ze van school afkomen, om zo te voorkomen dat ze in de bijstand komen.
Als de jongere besluit verder te leren valt hij meestal onder de wet Studiefinanciering en hoeft hij zo geen beroep te doen op bijstand.
Kiest de jongere voor een werkaanbod dan is het de bedoeling van de wet dat jongeren uiteindelijk uitstromen naar duurzame arbeid. Daarmee wordt bedoeld dat de baan die hij dan heeft van dusdanige kwaliteit is dat hij niet na een half jaar opnieuw dit traject in moet of voor een deel een beroep gaat doen op bijstand.

Geluiden uit de Sociale Dienst Drechtsteden geven aan dat met name duurzame vacatures voor jongeren niet of heel sporadisch voorhanden zijn. Nu worden jongeren te werk gesteld, zeg maar. Casemanagers benaderen werkgevers zoals tuinbouw bedrijven, maar daar blijkt men de voorkeur te geven aan de Oost Europese werknemers. En dan hebben we het over werk als plantjes stekken en seizoensarbeid.
Vraag is natuurlijk: wat is duurzame arbeid?
Ook blijkt dat deze nieuwe wet nog niet is opgenomen in de regionale verordening, hetgeen het uitvoeren van de wet in de Drechtsteden kan bemoeilijken omdat er nog geen grondslag ligt.
Het is dus zaak dat de gemeenteraden en de Drechtraad er bovenop gaan zitten om dat zo snel mogelijk te regelen. Ook ben ik van mening dat 1 acquisiteur voor vacatures erg weinig is voor een hele regio.
Het is te hopen dat werkgevers binnen Drechtsteden willen en kunnen meewerken aan een duurzame toekomst voor onze jongeren. Middelen als loonkostensubsidie moeten daarbij kunnen helpen.
Maar beter nog is dat zij die kunnen leren, blijven leren.
En dat alle jongeren vooral een toekomst hebben.

Lees meer over:

GroenLinks diny koppens
Deel dit bericht met je vrienden!