dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Jan Alleblas schrijft duizend jaar Dordtse geschiedenis in 36 pagina's

14 november 2009

DORDRECHT - Jan Alleblas, historisch deskundige van erfgoedcentrum DiEP zorgt in 36 pagina's voor duizend jaar geschiedenis van Dordrecht. De zogeheten kroniek van Dordrecht zal feestelijke wordt gepresenteerd als het zeventiende deeltje in de reeks “Verhalen van Dordrecht”. De presentatie vindt plaats in ’t Zeepaert op woensdag 25 november en begint om 17 uur.
“Kroniek van Dordrecht” is geschreven door historicus Jan Alleblas.Jan, die alle eerdere deeltjes heeft getoetst op historische juistheid, heeft nu zelf de pen ter hand genomen en de geschiedenis van Dordrecht op hoofdlijnen beschreven. Duizend jaar geschiedenis in zesduizend woorden: dat is slechts mogelijk in een kroniekmatige opsomming van hoogte- en dieptepunten.
Hoogtepunten zijn onder veel meer het verkrijgen van het stadsrecht in 1220; het stapelrecht in 1299; de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572; de Dordtse Synode van 1618 - 1619; 1653 toen Dordtenaar Johan de Witt raadpensionaris van de Republiek werd;, de eerste stoomtrein het station binnenreed in 1871 en 1970, toen de afsluiting van het Haringvliet een einde maakte aan het periodiek overstromen van de binnenstad en Dubbeldam werd opgeheven. Dieptepunten zijn bijvoorbeeld de Sint Elisabethsvloed van 1421; de grote stadsbrand van 1457; de pestepidemie van 1636/1637; het Rampjaar 1672; de bezetting door de Fransen; de cholera-epidemieën in de negentiende eeuw en in de twintigste eeuw de crisistijd, de Tweede Wereldoorlog en de stormvloedramp van 1953.
Al deze gebeurtenissen en nog veel meer komen in dit deeltje uit de serie“Verhalen van Dordrecht” beknopt aan de orde. Met elkaar vormen ze een (en zeker niet ) geschiedenis van Hollands oudste stad. De reeks “Verhalen van Dordrecht” wordt door uitgeverij Stroombaan uitgegeven in opdracht van de gemeente Dordrecht.

Jan Alleblas (Dordrecht,1951) kwam na zijn opleiding tot bibliothecaris eind 1974 in dienst van de Gemeentelijke Archiefdienst Dordrecht. De wijze waarop Jan als liefhebber van de Dordtse geschiedenis bij de gemeente kwam, wordt nog steeds verteld. Zijn moeder kwam de toenmalige gemeentearchivaris dr. Th. Jensma tegen in het park, toen die zijn hond uitliet. De uitkomst was een baan. Hij werkt nog bij wat nu Erfgoedcentrum DiEP heet. Hij heeft er het beheer over de bibliotheek en houdt zich met educatieve projecten bezig. Jan schreef tientallen artikelen en een aantal boeken over uiteenlopende facetten van de rijke Dordtse geschiedenis en was als redacteur betrokken bij de Geschiedenis van Dordrecht, Het Dordt Boek 1200-2005 en succesvolle series als Ach Lieve Tijd, Dordrecht Zoals het Was en DorDrechtStreek van Toen & Nu. Jarenlang was hij de drijvende kracht achter het archieftijdschrift Kwartaal & Teken van Dordrecht. Jan Alleblas gaat ook een rol spelen bij de Dordtse Historische kalender, die begin 2010 wordt verwacht ook dankzij DiEP.
De auteur reikt 25 november het eerste exemplaar van de Kroniek uit aan burgemeester R.J.G. Bandell.’t Zeepaert is te vinden aan de Wijnstraat 113.

Lees meer over:

Jan Alleblas DiEP
Deel dit bericht met je vrienden!