Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Dordt Centraal laat historische voorzitter Hans Berrevoets bij bijzonder paneel zien

13 november 2009

DORDRECHT -  Verbinding staat centraal in een vraaggesprek dat Dordt Centraal vandaag publiceert met de voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking Hans Berrevoets. Daarin meldt Dordt Centraal dat hard wordt gewerkt, onder leiding van het Erfgoedcentrum DiEP, aan de totstandkoming van de Dordtse Historische kalender. Op deze website Dordrecht.net staat nog de try out (zie banner op startpagina).

Berrevoets is door Thymen Stolk op de foto gezet bij een bijzonder paneel in de Gedachteniskapel Titus Brandsma, dat ook lid is van het Platform Stedelijke Herdenking. Daarover valt meer te vertellen:

 "Een handreiking naar andere godsdiensten". Zo wordt een bijzonder paneel genoemd in de Gedachteniskapel Titus Brandsma aan de Nolensweg 8 in Dordrecht. Daarin is ook heel zichtbaar de Dordtse Grote kerk verwerkt.  Die keuze is weloverwogen en past bij het werken en leven van Titus Brandsma. De karmeliet - die werd omgebracht door de nazi's in 1942 in concentratiekamp Dachau - geniet in brede Nederlandse kring grote bekendheid.

Bij het paneel dat ook de opzet van de nieuwe website www.GeloofinDordt.nl verbeeldt en bij het leven van Titus Brandsma hoort, staat een tekst van ds. J. Overduin:

"Nog denk ik aan professor Brandsma onze oprechte broeder in Christus. Naar lichaam afgemat en uitgeleefd naar de geest ongebroken,altijd vriendelijk en blijmoedig in den Here."

In een boekje over de Kapel wordt een aanvulling gegeven. "De bezieling van Titus Brandsma is waardevol. Die willen we vasthouden. Daartoe kan hopelijk deze gedachteniskapel een bijdrage leveren. Een ruimte voor ontmoeting, een ruimte voor spiritualiteit. Een ruimte ook waar iedereen welkom is voor bezinning en gebed, reflectie en liturgie," aldus de tekst van Karmeliet Edgar Koning in het boekje over de kapel. Hij schreef het als prior van het Dordtse Karmelklooster. De ontwerper van de kapel, Paul Seesink, geeft achtergrondinformatie over een vorm van verbeelding

Bronzen knipoog naar de Dordtenaren
Het bronzen reliëf in het zevende drieluik van de gedachteniskapel Titus Brandsma Dordrecht is een werk van de Osse kunstenares Ger van Ieperen-Schenkels en geeft de oecumene weer in de meest ruime zin van het woord.

Verbeeld zijn de Dordtse PKN-kerken in de vorm van de Dordtse Grote Kerk. De Rooms Katholieke kerk door het silhouet van Dordtse De Verrezen Christuskerk en de Islam in de vorm van de nog te bouwen Al Fath-moskee. Verder zijn in het brons verschillende symbolen te ontdekken. Daar is het paradijsteken, halve maan en ster, van de Islam, het Dharma-wiel van het Boedisme. met ernaast het Ohm-teken van het Hindoeïsme. Linksonder het 'crux immissa' van het Christendom met daarnaast het mensbeeld van het Humanisme, de Davidster van het Jodendom en de yantra van het Taoïsme.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!