Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Reformatorisch Dagblad publiceert over dichtende Dordtse arts

11 november 2009

DORDRECHT -  Een dichtende arts uit het Dordrecht van de achttiende eeuw krijgt aandacht in het Reformatorisch Dagblad, zowel in de krant als op internet. Tweeëntachtig psalmen en vier gezangen worden nog steeds gezongen door bevindelijk gereformeerden. De dichtende dokter Johannes Eusebius Voet was in zijn tijd theologisch echter niet onomstreden.

Wie is deze Dordtse dichtende dokter, die zich tevens aan filosofie en theologie waagt?

Het RD is uitgebreid. Enkele citaten. Johannes Eusebius, in 1706 geboren, groeit op in Dordrecht, waar zijn vader kunstschilder is. Na zijn studie medicijnen in Leiden vestigt Voet zich als arts in Dordrecht. Later verkast hij naar Den Haag. In Dordt bekleedt Voet ook het openbaar ambt van belastinggaarder. Tevens maakt hij diverse keren deel uit van de kerkenraad van de Dordtse gereformeerde kerk: eerst als diaken, later als ouderling.

Hij doet het allemaal heel plichtsgetrouw, maar toch klaagt Voet er vaak over dat hij vrijwel niet toekomt aan zijn andere liefde: dichten. Terwijl daar ook een taak ligt: God verheerlijken met lofgezang.

Intussen raakt hij bevriend met de plaatselijke predikant-dichter Rutger Schutte, die van 1742 tot 1745 in Dordt staat. Is het Schutte die de arts stimuleert tot het schrijven van poëzie? In ieder geval debuteert Voet in deze jaren met zijn bundel ”Stichtelyke gedichten en gezangen” (1744). In de jaren 50 vat Voet het plan op psalmen te gaan berijmen. Een eerste zestal psalmen stuurt hij in 1758 naar Schutte en twee andere bevriende predikanten: Jacobus Hinlopen (Utrecht) en Gisbertus Bonnet (Den Haag). Schutte reageert direct: Voets initiatief is net op tijd. Er verschijnen de laatste tijd namelijk zo veel slechte berijmingen. Voet gaat verder, maar doet het werk niet alleen.

Lees meer over:

RD johannes eusebius voet
Deel dit bericht met je vrienden!