dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Milieudebat met Dordtse jeugd

6 november 2009

BRON website PvdA-Dordrecht: DORDRECHT -

Vrijdagmiddag 6 november 2009 was er het Milieudebat in het Koetshuis van NMC Weizigt tussen leerlingen en raadsleden van PvdA (Arie van Zanten), VVD (Irene Koene), GroenLinks (Mary Ruisch), SCP/CU (Bert Staat) en Eco-Dordt/D66 (Nelleke de Smoker). De leerlingen van VWO 4 van het Stedelijk Dalton Lyceum zijn de afgelopen maanden aan de slag geweest met energiebesparing en CO2-reductie in het kader van The Bet. The Bet is een weddenschap tussen leerlingen en de gemeente om in 6 weken tijd 8% CO2 te besparen (zie ook: www.thebet.nl). Naast CO2-besparing hebben de leerlingen ook gekeken naar het gemeentelijke milieubeleid, korte interviews afgenomen met raadsleden over milieu. Ook hebben de leerlingen gewerkt aan een actieplan om een specifiek milieuprobleem in Dordrecht op te lossen.
De leerlingen wilden graag met hun originele oplossingen voor milieuproblemen in debat met de Dordtse raadsleden.

Er werd gedebateerd over 7 stellingen over:

Consumptie (statiegeld op kleine flesjes), Licht & Elektriciteit (meer investeren in elektrische auto's, Verwarming & Isolatie (extra belasting voor bedrijven die dat niet doen),consumptie (geen plastic tasjes meer), Water (tweeledingen systeem in huizen), Vervoer & Reizen (zuiniger vervoer goedkoper en onzuinig vervoer duurder), Papier, pc, prinen, kopiëren (verplicht gerecycled papier gebruiken). De raadsleden moesten als opdracht tegen alle voorstellen zijn. De aanwezigen in de zaal stemden na afronding van ieder onderdeel van het debat of ze voor of tegen de stelling waren. De meeste stellingen werden door het publiek gesteund.

Wethouder van Steensel (milieu) ontving uit handen van de leerlingen het certificaat van The Bet. Ze hadden hun weddenschap ruimschoots gewonnen en winnen een biologisch ontbijt/lunch. Met hun plannen hebben ze een CO2-reductie gerealiseerd van 14,96%.

Deel dit bericht met je vrienden!