Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Beeld van Titus Brandsma siert zijn kapel

3 november 2009

DORDRECHT - De eens gereformeerde jongen en later beeldend kunstenaar Jan Asjes van Dijk maakte pakweg een kwart eeuw geleden in opdracht van de gemeente Dordrecht een beeld van de internationaal bekende Titus Brandsma, die in 1942 werd omgebracht in concentratiekamp Dachau. Hij was dinsdagmorgen aanwezig bij de onthulling van het beeld in de Gedachteniskapel Titus Brandsma aan de Nolensweg 8. Jan Asjes van Dijk erkende nu, mogelijk door de inspiratie van Titus, een katholieke jongen te zijn geworden.

De paters Nico Hofstede en Jos Boermans onthulden het beeld, dat eerder in de Titus Brandsma school te vinden was. Het beeld maakte de reis naar de kapel voor Titus, nadat de school samen ging met de gemeentelijke Daltonschool.

Volgens Edgar Koning, thans prior in een karmelklooster in Almelo, hoorde Titus Brandsma bij zijn tijd en verstond hij de tijd. De Duitsers pakten hem toen, toen hij in opdracht van de bisschoppen aan Katholieke hoofdredacteuren van dagbladen vroeg niet te buigen voor de  bezettingsmacht. In de kapel in Crabbehof herinneringen allerlei panelen aan het leven en werk van de pater-karmeliet, die 24 jaar geleden in Rome zalig werd verklaard. Het proces voor zijn heilig verklaring loopt nog. Edgar wees op een bijzondere voorstelling in de kapel, waarin de oecemenie zichtbaar is. Het ontwerp voor de nieuwe moskee, waarvan de bouw pas in Wielwijk is begonnen, is erin verwerkt.

Namens het Platform Stedelijke Herdenking sprak Henk Bax, die wees op het belang van gedenken en herdenken. Hij wees op de bijzondere betekenis daarbij van de kapel die onderdeel is van de RK Verrezen Christus en nabij het Dordtse Karmelklooster ligt.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!