dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

TV-documentaire over oorlog werpt blik op verleden Dordtse schaker Hans Wertheim

3 november 2009

DORDRECHT - De ouders van de bekende Dordtse schaker en oud-leraar Hans Wertheim (1905-2002) pleegden zelfmoord in mei 1940 toen Nederland werd bezet door de Duitsers. Dit feit kwam afgelopen weekeinde in beeld tijdens de nieuwe TV-serie over de oorlog met Rob Trip als presentator. Meer informatie over het bijzondere levensverhaal van de Dordtse schaker Hans Wertheim, die met zijn broer en latere professor nog de oktober revolutie in Rusland maakte in 1917, op de schaaksite www.tomsschaakboeken.nl

Wertheim was getrouwd met ds. Wertheim Elink Schuurman, die landelijke bekendheid kreeg in haar strijd voor vrijwillige euthanasie. Zij was ook haar tijd vooruit op milieugebied. Wertheim was een groot aantal jaren leraar aan het Dordtse Johan de Wittgymnasium en ging pas met veel succes schaken na zijn pensioen. De oorlogsjaren maakten een einde aan zijn schaakloopbaan. Hij werd voor 1940 drie keer open kampioen van Nederland.

Zijn betekenis voor de schaaksport wordt uitgelegd op www.tomsschaakboeken.nl

Deel dit bericht met je vrienden!