zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Kandidaten voor titel Stadsdichter bekend

28 augustus 2009

DORDRECHT - Vier Dordtse dichters doen in oktober mee aan de publieke verkiezing van Stadsdichter van Dordrecht. De genomineerden zijn: Marieke van Leeuwen, Jacoline de Heer, Peter M. van der Linden en Casper Markesteijn. Eén van deze vier wordt op zaterdag 3 oktober gekozen tot Stadsdichter van Dordrecht, voor een periode van vier jaar.

De selectiejury heeft uit tien inzendingen twee kandidaten geselecteerd. Om mogelijke partijdigheid uit te sluiten, gebeurde dit anoniem: de namen van de inzenders waren vooraf niet bij de juryleden bekend. De jury lette vooral op de literaire kwaliteit van het ingezonden werk, de originaliteit en authenticiteit, het gevoel met de stad dat eruit spreekt en de toegankelijkheid van de gedichten voor een breed publiek. Het was de bedoeling vijf kandidaten te selecteren, maar na kritische weging kwam men uiteindelijk tot de conclusie dat er maar twee inzendingen ruimschoots aan alle criteria konden voldoen: dat waren de bijdragen van Marieke van Leeuwen en Peter M. van der Linden.

Om een publieke verkiezing te organiseren is een keuze uit twee niet genoeg. Daarom heeft de selectiejury, met instemming van de al gekozen kandidat en, nog twee andere Dordtse dichters persoonlijk gevraagd mee te doen aan de verkiezing. Dit zijn Jacoline de Heer en Casper Markesteijn; twee dichters wiens werk bij de leden van de jury bekend is en gewaardeerd wordt. Beide kandidaten hebben hier ja op gezegd.

De publieke verkiezing van de nieuwe Stadsdichter vindt plaats op zaterdag 3 oktober in de Kunstkerk aan de Museumstraat 65. De vier kandidaten dragen die avond hun gedichten voor, waarna het aanwezige publiek de favoriet kiest.

Deel dit bericht met je vrienden!