zondag 27 september 2020

Alles over Dordrecht

Promotie Eva van Donkelaar in Maastricht op 17 september

28 augustus 2009

DORDRECHT - De Dordtse Eva van Donkelaar, oud-leerling van scholen in Dordrecht  en telg uit de bekende Van Donkelaar-familie in Dordt, hoopt op donderdag 17 september te promoveren in Maastricht. Ze zal haar proefschrift op 17 september vanaf 14 uur verdedigen in de aula van de Universiteit van Maastricht. De titel is: Challenging the Serotonin System. Adres: eva.vandonkelaar@hotmail.com

Eva van Donkelaar vertelt enthousiast:

"Ik ben geboren in Jerez de la Frontera, Spanje, maar op jonge leeftijd met mijn Dordtse moeder, Eveline van Donkelaar, terug naar Nederland gekomen en uiteindelijk dus opgegroeid ofwel “getogen” in Dordrecht. Na de lagere school, School Vest, ben ik naar het Johan de Witt gymnasium gegaan, maar ben uiteindelijk in het vierde jaar VWO “verhuisd” naar het toenmalige Thuredrecht College op het Halmaheiraplein, waar ik in 1997 mijn VWO diploma heb behaald. Het jaar daarop ben ik in Maastricht Psychologie gaan studeren en heb mij in het laatste jaar van de studie gespecialiseerd in de Neuropsychologie om zo in 2004 af te studeren in de Biologische Psychologie aan de Faculty of Psychology and Neuroscience, Universiteit Maastricht.

 Tijdens mijn studiejaren heb ik niet veel stil gezeten. Ik heb een jaar als Erasmus uitwisselingsstudent in Granada, Spanje, vakken gevolgd aan de Psychologie Faculteit aldaar en voor mijn onderzoeksstage ben ik nog verder naar het zuiden afgedaald. Daar heb ik dicht bij mijn “roots”, in Cádiz een jaar lang onderzoek gedaan naar de werking van specifieke antidepressiva aan de Geneeskunde Faculteit van de Universiteit van Cádiz. Weer terug in Maastricht ben ik in 2005 begonnen aan mijn promotieonderzoek onder leiding van Prof. dr. Harry Steinbusch en Dr. Jos Prickaerts. Binnen het Europees project NEWMOOD hebben we jarenlang onderzoek gedaan naar genetische factoren die mensen kwetsbaar maken voor de ontwikkeling van een depressieve stoornis.

 Depressie wordt grotendeels veroorzaakt door een verstoring van het serotonine systeem in de hersenen. Serotonine is een van de belangrijkste chemische boodschappers in ons brein en wordt gemaakt uit tryptofaan, een aminozuur dat wij alleen maar in ons lichaam binnen kan komen door het eten van bepaald voedsel. Uiteindelijk ben ik dieper gaan kijken naar de onderliggende mechanismen van een specifieke methode die vaak gebruik wordt bij dergelijk onderzoek, de acute tryptofaan depletie methode. Hierbij heb ik voornamelijk gekeken bij ratten en muizen wat het effect is van een speciaal tryptofaan-vrij dieet op hun gedrag en in hoeverre dit effect veroorzaakt wordt door een daling van de hoeveelheid aanwezige serotonine in het brein.

 De belangrijkste conclusie is dat er mogelijk ook andere factoren een rol spelen en de effecten op het gedrag kunnen verklaren, zoals een acute veranderingen van de doorbloeding van het brein. Dit laatste heb ik in samenwerking met de Universiteit van Edinburgh onderzocht, waar ik bijna een jaar een onderzoek heb gedaan onder leiding van Dr. Paul Kelly en Dr. Linda Ferrington. Dergelijke zogenaamde cerebrovasculaire veranderingen zouden dus ook ten grondslag kunnen liggen aan het ontstaan van een depressie. De resultaten van mijn onderzoek staan beschreven in mijn proefschrift getiteld: “Challenging the serotonin system: A mechanistic approach to the method of acute tryptophan depletion in rodents”.

 Inmiddels ben ik zo goed als “gesetteld” in “Mestreech”, waar ik onlangs samen met mijn vriend Borja uit Córdoba een huis heb gekocht en waar wij in onze vrije tijd het Limburgse Heuvelland onveilig maken op onze racefietsen! Ik hoop dan ook nog lang in het zuiden des lands mij als neuropsycholoog en wetenschappelijk onderzoeker nuttig te kunnen maken. Gelukkig zit ook mijn broer Jaime inmiddels weer dicht bij Dordt en zijn ook de Dordtse vrienden van toen nog een mooie redenen om af en toe op en neer te gaan voor een koffie met broodje bal bij Visser’s en een fluitje op het Groothoofd!

Op donderdag 17 september om 14:00 zal ik mijn proefschrift in het openbaar trachten te verdedigen in de aula van de Universiteit van Maastricht en ’s avonds zal dit in Spaans-Dordtse stijlen gevierd worden in “La Bodega” te Maastricht!"

Deel dit bericht met je vrienden!