woensdag 8 december 2021

Alles over Dordrecht

Negatief zwemadvies Plas Merwelanden

21 augustus 2009

DORDRECHT - De provincie Zuid-Holland heeft een negatief zwemadvies afgekondigd voor de Plas Merwelanden. Oorzaak is de aanwezigheid van een grote hoeveelheid giftige blauwwieren.

Gezondheidsklachten
Ziekteverwekkende bacteriën kunnen binnen 12 uur na het zwemmen in dit water gezondheidsklachten veroorzaken zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, koorts en oorontsteking.

Blauwwieren
Als blauwwieren een drijflaag gaan vormen, neemt de hoeveelheid giftige cyanobacteriën toe. Als de concentratie te hoog is, wordt er een negatief zwemadvies of zwemverbod afgekondigd. Een drijflaag van blauwwieren ziet er uit als een groen-blauwe olieachtige laag op het water.

Gezondheidsklachten
Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, koorts, huidirritatie en maag en darmklachten.
De provincie adviseert zwemmers die gezondheidsklachten hebben naar een arts te gaan.

Meer informatie
Actuele informatie is te vinden op de website van de provincie Zuid-Holland
www.zuid-holland.nl/zwemwater en op NOS tekstpagina 725. De zwemwater telefoon (070-441 75 50) is op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur. Men kan hier terecht met alle vragen over zwemwater en het melden van gezondheidsklachten. Vragen kunnen ook per email gesteld worden via zwemwater@pzh.nl

Deel dit bericht met je vrienden!