Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Calvijnjaar is big business'
16jul 2009

Calvijnjaar is big business

DORDRECHT - Dagblad Trouw meldde maandag dat de Calvijn-jenever de winkel uit vliegt en dat van de eenmalige Calvijn-glossy alle 25 duizend exemplaren zijn uitverkocht.

De lopende overzichtstentoonstelling ‘Calvijn & Wij’ in de Grote Kerk van Dordrecht trok binnen acht weken 30 duizend bezoekers. Wonderlijk. Blijkbaar zijn niet alleen dode popsterren geschikt om commercieel uit te buiten. Als het Calvijn-jaar ons één ding heeft geleerd, is dat dode reformatoren ook veel geld kunnen opleveren.

Er zijn echter ook mensen die een nare smaak overhouden aan het Calvijn-jaar. Zo schreven Arjan Baan en John Kamphuis van stichting HeartCry in het Reformatorisch Dagblad dat ze het Calvijn-jaar niet anders kunnen zien dan een jaar vol geestelijke egobevrediging van intellectuelen. "De schapen zoeken naar vrede en richting in hun leven. Dreigen zelfs verloren te gaan. Hunkeren naar duidelijke antwoorden, maar worden met alle conferenties en boeken over Calvijn geen steek verder geholpen."

Stinkend water
Ze lijken gelijk te hebben. Hebben we in dit Calvijn-jaar echt iets van Calvijns drijfveren begrepen? Calvijn leefde vanuit eeuwigheidperspectief. Maar de bruisende waterstroom van de Reformatie is tot stilstand gekomen. En stilstaand water stinkt. Conferenties, glossy's, tentoonstellingen over Calvijn, het is allemaal leuk en aardig, maar moeten we er prioriteit aan geven? De reformatoren hadden wel andere dingen te doen dan geloofshelden van weleer oppoetsen. De misstanden van hun tijd vroegen om antwoorden. In woord en daad. Soms tot de marteldood erop volgde.

Wie volg je?
Toen zijn vriend Guillaume Farel aan Calvijn vroeg om naar Genève te komen om de Reformatie daar in goede banen te leiden, was Calvijn niet zo happig. Hij was moe en verlangde naar zijn studeerkamer. Lekker theologische boeken doorpluizen. Maar Farel greep zijn vriend bij de schouders en riep: "U bent alleen bezorgd om uw eigen rust? Indien u weigert u met ons aan deze arbeid te geven - God zal u vervloeken, want u zoekt u zelf!" Calvijn kon toen moeilijk achterblijven. Hij besloot niet zijn eigen verlangens te volgen, maar Jezus Christus.

Farel had Calvijn wakker geschud. Maar wie gaat ons wakker schudden? 

Bron: Habakuk.nuDeel dit bericht met je vrienden!