dinsdag 7 december 2021

Alles over Dordrecht

Havenfaciliteiten Drechtsteden weer gecertificeerd

13 juli 2009

DORDRECHT - De havenfaciliteiten (haven- en overslagbedrijven) van de Drechtsteden die moeten voldoen aan de beveiligingseisen (Port Security) van de Havenbeveiligingswet, hebben de toets goed doorstaan. Havenbedrijf Dordrecht (voorheen havendienst) is een van de eerste Nederlandse havenbedrijven die alle havenfaciliteiten heeft getoetst en goedgekeurd voor een nieuwe periode van vijf jaar.

Als gevolg van de aanslagen in New York in 2001 heeft de Internationale Maritieme Organisatie in 2002 een internationale standaard ontwikkeld voor een betere beveiliging van zeeschepen en havenfaciliteiten. Een gevolg daarvan is de invoering van de Havenbeveiligingswet in 2004. De Port Security Officer in de Drechtsteden voert namens de burgemeesters de Havenbeveiligingswet uit.

De toetsing van bedrijven is verricht door het Havenbedrijf, in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten en de Politie Zuid-Holland Zuid. Zij hebben gecontroleerd of de bedrijven voldoen aan de bepalingen die de overheid stelt in het kader van de zogenaamde ISPS Code (International Ship and Port Facility Security). Sinds medio 2008 hebben zij toetsingen uitgevoerd bij negentien havenbedrijven in de Drechtsteden. Daarnaast zijn in 2008 twee havenbedrijven in Gorinchem en Ouderkerk aan den IJssel getoetst.

Het Havenbedrijf Dordrecht voert de coördinatie van de havenbeveiligingswet uit namens de burgemeesters van Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht. De burgemeester (Port Security Authority) geeft de certificaten af.

Het Havenbedrijf Dordrecht feliciteert de gecertificeerde havenfaciliteiten in de Drechtsteden, die naast het schrijven van een Port Facility Security Plan ook dagelijks inzet tonen bij de uitvoering van de registratie- en beveiligingsmaatregelen.

Deel dit bericht met je vrienden!