Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dordtse Boekenmarkt in teken van cartografie en schoolkaarten'
06jul 2009

Dordtse Boekenmarkt in teken van cartografie en schoolkaarten

DORDRECHT - Op zaterdag 5 juli 2009 werd al weer de 14e Dordtse Boekenmarkt georganiseerd in de historische binnenstad en trok naar schatting zo'n 85.000 bezoekers. De boekenmarkt was geopend van 10.00 tot 17.30 uur en deelname was alleen mogelijk door professionele antiquaren, die ook als zodanig zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het thema was cartografie en schoolkaarten. De deelnemers hebben hun best zullen gedaan om dit thema zo goed mogelijk te vertalen in de opbouw van de kraam.

In 2007 is voor het eerst een wedstrijdelement verbonden aan het thema. Overal zag je de oude schoolkaarten, kaarten en alles wat binnen het thema paste hangen en te koop aangeboden. Waar je ook liep: overal kwam zo de historie op kaarten naar boven. Uiteraard was er ook de kindermarkt op de Wijnstraat die zeker zo gezellig was. Op het scheffersplein, bij het raadhuis maar ook bij het Hofkwartier was er live muziek te beluisteren. Voor wie echt alles wilde zien aan boeken, kaarten en al die andere bibliofiele uitgaven moest vroeg uit de veren. Ook de boekhandelaren onderling speurden bij elkaar naar bijzondere uitgaven.

Door het mooie weer kwam iedereen aan zijn trekken De terrssen zaten vol, de ijsverkopers deden goede zaken maar ook de kleine ondernemer die voor de gelegenheid verkoper van lekkers was geworden deed goede zaken. Vele talenten signeerden ook hun eigen werk waaronder Andre Oerlemans. Hij stond op het plein bij het Hof met zijn reeds derde roman. Sinds hij gestopt was bij AD De Dordtenaar is hij naast zijn freelancewerk aan het schrijven geslagen. Zijn eerste roman was al vlot uitverkocht.
Ook het DIEP stond in het Hofkwartier en had zelfs de resten van de oude lakenhal aan de Wijnstraat geopend voor bezichtiging voor wie eens een echte beerput wilde bezoeken.

Mein Kampf
Bij het bezoek aan het Satenplein viel het op dat daar meerdere exemplaren van Mein Kampf te koop aangeboden werden naast andere boeken uit het Duitse rijk uit de periode van Adolf Hitler. Vreemd was het dat het er de gehele dag open en bloot bleef liggen terwijl jaren geleden er nogal veel ophef ontstaan was  toen een raadslid van Groenlinks deze uitgave daar tegen kwam. Aangezien er geen oploop was voor dan wel tegen het boek  is dit zonder enig incident verlopen. Wel is de organisatie gevraagd of dit kon en of er controle op de aangeboden boeken was.  Er is wel een jury maar die let op andere zaken.

Winnaar thema
De jury bepaalt dit jaar ook weer wie de winnaar is van het dit jaar gehouden thema. Vorig jaar was dat antiquariaat Frits Baarda te Dordrecht. Pas op het eind van de middag begon het te druppelen en na het einde van de boekenmarkt begon het pas echt, zij het kort, te regenen. Kortom een geslaagde en gezellige boekenmarkt die veel mensen op de been bracht.

Foto's: Rob van der WoudeDeel dit bericht met je vrienden!