Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Laatste katholieke viering in de Buitenwacht

15 juni 2009

DORDRECHT - Gisterochtend was de laatste katholieke eucharistie-viering in de Buitenwacht. Met het stopzetten van de katholieke vieringen in de Buitenwacht is een einde gekomen aan ruim vijf jaar samenkomen. Voordat de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Brouwersdijk in oktober 2003 gesloten werd, is naarstig gezocht naar een vervangende ruimte om de parochianen van Krispijn een plaats van samenkomst te geven.

Uiteindelijk deed zich een oplossing voor in het op zondag medegebruiken van de grote zaal van de Buitenwacht. Deze voormalig protestantse Johanneskerk aan de Bosboom Toussaintstraat, was in gebruik als wijkontmoetingscentrum. Nadat gedurende ruim drie maanden vieringen in de catacomben van de O.L. Vrouwekerk gehouden werden, kon op zondag 18 januari 2004 de eerste katholieke viering in de Buitenwacht plaatsvinden.

Dit werd muzikaal ondersteund door het Dames- en Herenkoor “Pius X’. Bijna wekenlijks zetten diverse vrijwilligers zich met grote energie in om de vieringen goed verzorgd te laten verlopen. Hier valt dan te denken aan de “stoelenzetters”, kosters, misdienaars, pianisten, koffieschenksters, jeugdkoor “Semper Vivat” en jongerenkoor “Notre Dame” met hun begeleiders. Ondanks die inzet is het niet mogelijk gebleken om deze locatie voor katholiek Dordrecht open te houden. Ook het toenemende priester- en voorgangerstekort is hier debet aan. Deze sluiting moeten we zien in samenhang met alle veranderingen die in de maatschappij en in het bijzonder binnen onze katholieke Dordtse gemeenschap plaatsvinden.

Deel dit bericht met je vrienden!