Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Stoomsleep naar vaart in Dordt

4 juni 2009

DORDRECHT - Op zaterdag 6 juni zal een sleepschip weer op reis gaan met een stoomsleepboot. De stoomsleper VOLHARDING 1 trekt de Dortmunder-aak RIVAL van het Rotterdamse Havenmuseum naar  Vaart-in-Dordt 2009.
 
"Voor zover ons bekend, zal het tenminste 40 jaar geleden zijn dat dit voor het laatst te zien was. Dit beeld was tot eind jaren zestig normaal op de rivier. Met de duwvaart verdwenen de laatste stoomslepers eind jaren zestig. Sinds die tijd is een authentieke sleepreis met een stoomboot en een Dortmunder-aak niet meer voorgekomen", aldus de machinist van de stoomboot Volharding 1,  Dordtenaar Jens van der Vorm-de Rijke (51).
 
"De combinatie stoomsleper en sleepschip was het typerende beeld van de binnenvaart in de eerste helft van de vorige eeuw.
Sleepschepen hebben geen eigen motor of zeil. Het zijn in feite enorme stalen gevaarten, die voor hun voortbeweging waren aangewezen op een sleepboot. Bijzonder is, dat sleper en sleepschip in dezelfde regio gelijktijdig zijn gebouwd.
 
De VOLHARDING 1 werd destijds gebouwd in Neder-Hardinxveld in 1929. Het 67-meter lange sleepschip RIVAL ging in Alblasserdam te water bij de werf Jan Smit&Zn. Ook in 1929.
 
De historische stoomsleep vertrekt om ongeveer 10.00 uit Rotterdam en zal rond het middaguur voor Dordrecht arriveren. Veel fotografen en videofilmers zullen de route over de Noord omzomen.
 
Zowel de RIVAL als de VOLHARDING 1 leveren hun bijdrage aan Vaart-in-Dordt belangeloos dankzij de medewerking van vrijwilligers. 

Voor meer informatie: www.havenmuseum.nl

Lees meer over:

stroomsleep vaart-in-dordt
Deel dit bericht met je vrienden!